Здраве и красота

5 кето храни, които да консумирате, за да останете в кетоза

Изберете шоколад с високо съдържание на какао

26.03.2023г. / 06 16ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Това вероятно е един от най-популярните режими на хранене напоследък. Според мнозина, които го следват, той дава бързи резултати, тъй като се основава на консумирането на много ниски нива въглехидрати, за сметка на увеличен прием на протеини и мазнини. На повечето дами тази диета ще се отрази благоприятно, тъй като чрез нея ще се освободят от задържаните излишни течности. Според поддръжниците на кето храненето, когато лишим тялото от въглехидрати, то започва да гори мазнини. Именно това се нарича кетоза. А ето и с кои храни ще я поддържате:

Авокадо

Авокадото е може би една от най-популярните кето храни, тъй като то съдържа само 17 г въглехидрати (14 от които под формата на фибри) и около 30 г мазнини. То е богато на витамини и минерали, в това число калий и витамини от B групата. Според редица проучвания, редовната консумация на авокадо може да намали нивата на лошия холестерол и да подобри значително здравето на сърдечносъдовата система.

Какво се случва в тялото, ако спрем кетодиетата?

Горски плодове

Въпреки многото здравословни ползи, повечето плодове освен фибри, витамини и минерали, съдържат и голямо количество захар, което може да се окаже препятствие по пътя ви към отслабването и оставането в състояние на кетоза. Имайте предвид, че една средно голяма ябълка съдържа около 10 г захар. Ето защо за предпочитане е да се придържате към консумацията на горски плодове. Те са с ниско съдържание на въглехидрати, но за сметка на това са богати на антиоксиданти. Ето и хранителното съдържание за 100 г на някои от тях:

  • Ягоди – 8 г въглехидрати, 2 г фибри, 0 г мазнини, 1 г протеини;
  • Къпини – 10 г въглехидрати, 5 г фибри, 0 г мазнини, 1 г протеин;
  • Малини – 12 г въглехидрати, 7 г фибри, 0 г мазнини, 1 г протеин;
  • Боровинки – 15 г въглехидрати, 2 г фибри, 0 г мазнини, 1 г протеин.

Какво се случва с холестерола, ако сте на кетодиета?

Млечни продукти

Тук обаче говорим за такива, които са с високо съдържание на мазнини. Според мнозина именно те са истинските млечни продукти. Те са прекрасен източник както на протеини, така и на мазнини. Истинското и качествено кисело мляко пък може да има редица ползи за здравето и най-вече за чревната флора, благодарение на специфичните пробиотици, които то съдържа. За предпочитане е да комбинирате животинските храни (било то месо, риба или млечни) със зеленчуци.

2 рецепти за невероятно вкусни кето десерти

Шоколад с високо съдържание на какао

Този вид сладко изкушение е добър източник на антиоксиданти, включително флаваноли, които могат да подобрят здравето на сърцето. За да е подходящ обаче един шоколад за вашата кето диета, той трябва да съдържа поне 70% какао или повече. Шоколадът с по-нисък процент какао ще съдържа повече захари, което пък ще увеличи и процентите на въглехидрати. 100 г черен шоколад ще ви заредят с 43 г въглехидрати, 7 г фибри, 47 г мазнини и 7 г протеин.

3 идеи за кето гювечета

Ядки и семена

Ядките и семената са здравословни храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, освен това те съдържат и много фибри. Консумацията на ядки и семена се свързва с по-нисък риск от развитие на здравословни проблеми, свързани със сърдечносъдови заболявания и диабет. Ето и какво съдържат за 100 г някои от тях:

  • Тиквени семки – 3 г въглехидрати, 2 г фибри, 14 г мазнини, 9 г протеин;
  • Бадеми – 6 г въглехидрати, 4 г фибри, 14 г мазнини, 6 г протеин;
  • Кашу – 9 г въглехидрати, 1 г фибри, 12 г мазнини, 5 г протеин;
  • Семена от чиа – 12 г въглехидрати, 11 г фибри, 9 г мазнини, 5 г протеин.
Коментирай
Свободно време