За дома

3 идеи за кето гювечета

Хапнете вкусно и здравословно

18.01.2023г. / 16 19ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Кето храненето е все по-популярно и доста хора го предпочитат. Режимът е подходящ както за поддържане на форма, така и за премахване на излишни мазнини. Според създателите му, той оказва благотворно влияние на здравето на практикуващите го. Ако и вие искате да опитате този режим, предлагаме ви няколко идеи за вкусни кето гювечета, които можете да си направите у дома. Ето ги и тях:

Гювече с телешка кайма и яйца

Ще ви трябват:

  • 125 г кайма;
  • 100 г карфиол;
  • 1 яйце;
  • 1 стрък праз;
  • 1 чушка;
  • 3-4 нарязани гъби;
  • 100 г чери домати;
  • 1 с. л. краве масло;
  • ¼ връзка магданоз;
  • сол;
  • черен пипер;
  • червен пипер;
  • сол на вкус.

Ако ползвате овкусена кайма, можете да добавите съвсем малко от подправките. Ако не е – добавете по-голямо количество. В тиган сложете маслото и след това разпределете каймата. Оставете я да се запържи съвсем леко и да придобие загар. Разбийте малките получени бучици с дървена лъжица. След това добавете ситно нарязаните зеленчуци и разбъркайте всичко. Задушете съвсем леко, за да намалите времето за печене във фурната. Изсипете всичко в гювече, а най-отгоре сложете ситно нарязан магданоз. Печете на 180 градуса за около 20 минути. След това извадете, чукнете яйцето и върнете отново във фурната за още 10 минути.

5 идеи за вкусни гювечета

Гювече със сирене

Ще ви трябват:

  • 50 г сирене;
  • 50 г кашкавал;
  • ¼ глава лук;
  • 1 домат;
  • 1 червена чушка;
  • 1 кисела краставичка;
  • 1 с. л. зехтин;
  • сол;
  • черен пипер;
  • червен пипер.

Нарежете лука, домата, чушката, киселата краставичка и ги сложете на дъното на гювечето. Поръсете със солта, подправките и зехтина. Отгоре сложете сиренето и кашкавала. Печете за около 30 минути. Не загрявайте фурната преди това, тъй като така рискувате да спукате гювечето.

13 страхотни рецепти за гювеч

Гювече с бекон и шунка

Ще са ви необходими:

  • 100 г бекон;
  • 50 г шунка;
  • 1 чушка;
  • 2 с. л. концентрирано доматено пюре;
  • 5-6 гъби;
  • 1 с. л. животинска сметана;
  • 1 домат;
  • 1 с. л. масло.

Нарежете домата, чушката, гъбите. Към тях добавете и шунката и бекона. Прибавете и доматеното пюре, маслото и сметаната. Сложете всичко в гювече. Печете на 180 градуса за около 30 минути.

Тези рецепти са идеални ако искате да имате готова храна за офиса. Дадените продукти са за една порция. Ако искате да приготвите повече, умножете съставките. Пригответе няколко порции и ще имате вкусна кето храна за няколко дни.

Да ви е сладко!

Гювечета с пилешко и зеленчуци

Коментирай