Здраве и красота

7 храни за дълголетие

Умерената консумация на вино може да удължи живота

06.10.2022г. / 05 59ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички искаме да живеем колкото се може по-дълго и най-важното – животът ни да не се измерва само с количество, а с качество. Здравословният начин на живот е именно това. Много хора се питат защо да спрат да се хранят с лоши храни, да спрат да употребяват алкохол и да се движат активно, след като в общи линии, могат да живеят толкова години, колкото и хора, които са по-внимателни с храната например. Отговорът е именно този – опитвайки се да водим по-дълъг живот чрез осъзнато хранене, ние можем значително да подобрим и неговото качество. Въпреки че средната продължителност на живота е около 70-80 години, има и немалък брой хора, които живеят много повече. Какво е различното, което правят тези хора? Изследвания са установили, че възрастовият диапазон зависи значително от състава на храната. Има ли храни, които могат да ни помогнат да живеем по-дълго? Да, разбира се. Предлагаме ви списък с някои от тях:

Зеленолистни зеленчуци

Според скорошно проучване, този тип зеленчуци са едни от най-полезните сред всички останали. Те са в основата на здравословното хранене и могат да ни предпазят от появата на възпалителни процеси и сърдечносъдови заболявания. Проучвания доказват, че порция зелени зеленчуци на ден може да намали риска от поява на всякакъв вид рак с до 8%, а пък сърдечносъдовите заболявания могат да бъдат намалени с 15,8%.

Зехтин екстра върджин

Безспорно една от най-полезните мазнини в света – зехтинът, е в основата на средиземноморската диета. Тя от своя страна, неведнъж е титулувана като най-добрата и здравословна диета за дълготраен живот. Скорошно проучване доказа, че антиоксидантите, които се съдържат в зехтина, могат да предотвратят появата и развитието на болестта на Алцхаймер.

Бадеми

Един от най-полезните естествени снаксове. Ако се чудите какво да похапнете между храненията, без да изпитвате угризения – винаги имайте малко пакетче от тези вкусни ядки в дамската си чанта. Те ще снабдят организма ви с фибри, протеини и полезни мазнини. Освен това, те ще ви помогнат и да живеете по-дълго! Хората, които хапват ядки редовно значително намаляват риска от развитие на смъртоносни болести като рак, заболявания на сърцето и дихателната система.

Авокадо

Забравете за клишето, че авокадото няма вкусови и хранителни качества, а е просто поредната модна храна. Това съвсем не е така! Как да ви го докажем? То съдържа полезни мазнини, които могат да помогнат за намаляването на нивата на лошия холестерол и освен това ще ви помогне да се чувствате сити по-дълго, тъй като е доста засищащо.

Червени чушки

Червените плодове и зеленчуци съдържат много важни витамини и са пълни с антиоксиданти. Те са мощен източник на витамини А и C, както и на витамин B. Те съдържат фитохимикали и каротеноиди, които са антиоксиданти, които значително могат да помогнат за удължаването на живота.

Боровинки

Те притежават едни от най-мощните оръжия срещу стареенето, а именно антиоксиданти. Една от основните им съставки – флавоноидите се свързват със забавяне процесите на стареене и увеличаване на живота.

Червено вино

Също както и при боровинките, в състава на виното влизат ценните флавоноиди. Те помагат при борбата със сърдечносъдови заболявания, депресия и рак. Умерената употреба (около 1-2 чаши дневно) освен вкусова наслада може да ви донесе и по-дълъг живот!

Коментирай