Здраве и красота

Ползите от билковите чайове при висока температура

Допринасят за облекчаване на неразположенията

24.03.2023г. / 12 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За настинките и грипа рядко сме подготвени. Стараем се в домашната аптечка да имаме всичко, което ще ни е от полза при първи неразположения, докато не ни прегледа лекар и не назначи подходяща терапия за нас. Това, което не бива да пропускаме да имаме в дома са билковите чайове. Оказва се, че наред с топлата и леко пикантна супа, билковите чайове могат да помогнат на организма ни да се справи по-бързо с температурата и болестта.

Но как?

Внимание, преди прием на билкови отвари се допитайте до лекар!

Билковият чай загрява и стимулира тялото

Усещането за студ, наличие на главоболие, общо неразположение са сред първите симптоми на настинка или грип. Треската е естествен сигнал, че тялото преминава в защитен режим чрез повишаване на телесната температура, за да създаде по-малко гостоприемна среда за бактерии или вируси.

Консумацията на топъл чай, особено приготвен от някои стимулиращи кръвообращението билки, подпомага не само укрепването на имунитета, но се смята, че в същото време действат и противовъзпалително. Едни от най-стимулиращите билки при треска са мента, джинджифил, карамфил. От тях могат да се приготвят чудесни чайове или да бъдат като добавка към други билкови.

Чай от рози – за красива кожа и силен имунитет

Билковият чай спомага за детоксикиране на тялото чрез изпотяване

Когато имаме висока температура по време на настинка и грип, порите на кожата се отварят, потим се обилно. Изпотяването не само помага за охлаждане на тялото, но също така го детоксикира по естествен начин чрез освобождаване на токсини. За ароматни билки като бял равнец, мащерка, маточина и джинджифил е известно, че допринасят за поддържането на този естествен механизъм, което ни помага да се възстановим и по-бързо.

5 ползи от чая от липа

Билковите чайове хидратират тялото

Дехидратацията на организма може само да влоши състоянието ни. Добрата хидратация е важна и когато сме здрави, и когато страдаме от настинка и грип. Тялото ни се нуждае от достатъчно течности под формата на вода, фрешове, костен бульон и билкови чайове.

Свързани статии

Спомагат за облекчаване на болката и дискомфорта

Според западни проучвания, някои билкови чайове имат аналгетични и противовъзпалителни ползи, които ни помагат да намалим неразположенията, свързани с настинката и грипа. Ментата например съдържа ментол, който е известен като мускулен релаксант, чудесен за облекчаване на болки в тялото. Други чайове, за които е известно, че допринасят за облекчаване на дискомфорта са куркумата, котешкия нокът, джинджифил. За тях е известно, че облекчават и напрежението в синусите, главоболието, подсилват имунитета.

За какво помага пастата от чесън и джинджифил

Благоприятстват съня

Когато сме с настинка или грип, сънят ни често е нарушен. Чаша билков чай с мед преди сън може да помогне за това да спим по-спокойно. Сред билките, за които се смята, че ни помагат да спим по-добре са лайка, мента, маточина, ехинацея, липа, риган.

Коментирай
Здраве и красота