Здраве и красота

Защо кашуто е толкова полезно?

И защо е важно да го хапвате често

12.06.2023г. / 05 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кашуто е една от най-популярните ядки. То е не просто вкусно, но и невероятно полезно. Кашуто е една от ядките, които задължително трябва да присъстват в менюто ви поне 3 пъти седмично. То е пълно с витамини В, калций, фибри, желязо, магнезий, изобилие от полезни въглехидрати.

До какво води ежедневната консумация на бадеми?

Защо кашуто е толкова полезно и защо е важно да го хапвате редовно?

Кашуто намалява риска от рак

Тъй като кашуто е много богато на антиоксиданти, то е полезно в превенцията на ракови заболявания. Антиоксидантите потискат туморния растеж и злокачественото изменение в клетките, водещо до рак. В кашуто се намират множество флавоноиди, които неутрализират свободните радикали и натрупания стрес в клетките и тялото.

За по-здрава сърдечносъдова система

Кашуто е много богато на олеинова киселина. Тя е есенциална мастна киселина, която противодейства на лошия холестерол, намалява нивата му и вероятността да се натрупа по съдовете, образувайки плаки.

Ползи от консумирането на фъстъци

Олеиновата киселина в комбинация с антиоксидантите в кашуто е чудесно средство да се предпазите от сърдечносъдови заболявания, като подобрите еластичността на кръвоносните съдове. Това е важно с оглед превенцията на инфаркти, инсулти, високо кръвно налягане.

Свързани статии

Кашуто прави косата здрава и жива

Кашуто е полезно и за косата, тъй като съдържа голямо количество мед, който е важен за растежа и здравината на косъма. Този минерал е отговорен и за запазването на цвета на косъма по-дълго, което предпазва от побеляване.

Ползите от лешниците за кожата и косата

Кашуто допринася за по-здрави кости

В кашуто се съдържат калций и магнезий. Комбинацията от тези два минерала е много важна за здравината и плътността на костите. Това прави кашуто полезно и за зъбите, тъй като помага за изграждането на зъбния емайл и подобрява здравината на зъбите, предпазва ги от кариес и счупване.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време