Здраве и красота

Защо електролитите са толкова важни за здравето

Каква е ролята им в организма и откъде се набавят

13.06.2023г. / 10 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Електролитите са изключително важни за здравето елементи. Те са минерали, които участват в редица жизненоважни процеси в тялото. Набавянето им чрез храната и напитките е от ключово значение за правилното протичане на множество функции в организма. Понижаването на нивата на електролитите може сериозно да застраши здравето, дори живота.

Кои са електролитите?

Електролитите представляват елементи, които съдържат йони. Сред тях са минералите натрий, калий, калций, магнезий и съединенията, които образуват – хлориди и фосфати. Когато тези вещества попаднат в досег с вода в тялото, се разпадат до йони, а йоните имат свойството да провеждат електричество.

Най-честите дефицити на витамини и минерали

По този начин електролитите съдействат за провеждането на сигналите от мозъка до нервната система, които се пренасят до мускулите и всички тъкани в органите.

По тази причина електролитите са от жизненоважно ключово значение за нервната и сърдечносъдовата системи, но не само. Електролитите играят важна роля и в дихателната функция.

Те отговарят още за баланса на течностите в организма. Неслучайно, когато сме дехидратирани, набавянето на електролити е първото нещо, от което организмът има нужда, за да възстанови функциите си.

Електролитите отговарят за поддържането на равновесието между течностите между клетките и тъканите. Когато някой от електролитите вземе превес, това означава, че или в тялото ще се задържат повече излишни течности, или те ще се намалят драстично.

Витамини и минерали срещу стрес

Например натрият има свойството да задържа течностите в тялото, ако е в по-големи количества. Калият противодейства на това негово свойство. Именно затова балансът е от ключово значение.

Дефицитът на калий, натрий и магнезий може да доведе до мускулна слабост поради затруднения в преноса на електрически сигнали от нервната система към мускулите, тъканите, органите.

Колебанията в нивата на електролитите могат да доведат до смущения в кръвното налягане, течностите в тялото, мускулния капацитет, умствените възможности, бъбречната функция.

Кои са най-съществените електролити за здравето и организма?

Калий

Калият играе много важна роля за усвояването и разграждането на въглехидратите в тялото. Той е важен още за регулирането на растежа на клетките. Участва и в балансиране на функциите и активността на сърдечния мускул.

Калият може да се набави от редица плодове и зеленчуци. Сред най-богатите на него са броколи, тиква, домати, грах, банани, пъпеш, кайсии, цитруси, киви.

Витамини и минерали за жени над 50

Натрий

Натрият е много важен за организма. Той допринася за регулацията на обема на кръвта в тялото, влияейки на обема течности. Неговата роля е свързана с функциите на сърдечносъдовата система, контракциите на сърдечния мускул, кръвното налягане.

Най-богати на натрий храни са млякото, цвеклото, целината, доматите, маслините, водораслите, готварската сол във всичките ѝ форми.

Магнезий

Магнезият е от изключително голямо значение за контрола на мускулната дейност и провеждането на нервни сигнали от нервната система към всички органи. Много е важно да се набавя и ако тренирате редовно, защото при тези условия магнезият се губи лесно от тялото.

Кои храни ни помагат да балансираме електролитите

Дефицитът на магнезий може да доведе до мускулни крампи, мускулна слабост, умора, трудности в съсредоточаването, нарушаване на ритъма на сърцето, главоболие, безсъние.

Най-богати на магнезий са ядките, пълнозърнестите храни, листните зеленчуци, тиквата, тиквеното семе.

Фосфор

Фосфорът също е сред най-важните електролити. Той се набавя от млечните продукти, плодовете, зеленчуците, месото.

Коментирай