Здраве и красота

3 напитки за бързо отводняване на тялото

За по-малко токсини в организма

12.08.2023г. / 09 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Задържането на излишни течности в организма е едно от най-честите неразположения. То може да се прояви не само през летния период, а и през останалите сезони. Причините за задържането на вода могат да бъдат различни – прием на някои медикаменти, бременност, наднормено тегло, обездвижване, неправилно хранене като цяло и консумация на солени храни, хормонални промени и други.

Невероятните ползи от сока от краставица

Задържането на водно тегло никога не трябва да се неглижира, тъй като може да подсказва за сериозни заболявания. Ето защо, ако не успеем да се справим с корекция в начина на хранене и повишаване на физическата активност с излишните течности в организма, консултацията с лекар е силно препоръчителна.

Известни са редица храни и напитки, които действат като естествени диуретици. Примери за такива са краставици, тиквички, червени боровинки, чай от глухарче, вода с лимон, чай от джинджифил и други. Вижте 3 полезни напитки, които също помагат за бързото отводняване на тялото. Важно е да не забравяте да пиете достатъчно вода, за да намалите риска от дехидратация.

Лимонада с куркума при стрес и безпокойство

Костен бульон

Костният бульон осигурява богат набор от хранителни вещества (особено желатин), които поддържат имунната ни система. Освен за имунитета, за костния бульон се смята, че е полезен за здравето на кожата, костите, храносмилането. Той ни осигурява и протеини. За да подпомогнете извеждането на излишните течности от организма е важно костният бульон да е домашно приготвен.

Към телешко, свинско рагу (или от пилешки кости) добавете целина, джинджифил, магданоз. Когато бульонът е готов, прецеждате и консумирате само течността, по възможност без да добавяте сол.

Натурален еликсир за понижаване на пикочната киселина

Отвара от магданоз

Магданозът е суперподправка, която доказано намалява задържането на вода в тялото. Той често се добавя като съставка в хранителни добавки за отводняване на организма. Той е много полезен за здравето – инхибира възпалението, премахва излишната течност; подобрява метаболизма, укрепва стените на венозните съдове и намалява „чупливостта“ на капилярите и други. Освен че може да го добавяте към менюто си, може да си приготвите и отвара от него, която да пиете през деня за елиминиране на излишната вода от тялото.

Свързани статии

Загрейте около литър и половина вода на котлона, изплакнете с вода една връзка и половина магданоз, след което я нарежете на ситно. Щом водата заври, добавете към нея магданоза. Оставете да ври 10 минути, след което изключете котлона. След 1 час може да прецедите отварата.

Чай от копър

Западни проучвания показват, че семената от копър действат като диуретик и помагат за изхвърлянето на излишния натрий и вода от тялото. Това от своя страна помага за намаляването на водното тегло, но също така и предотвратява натрупването на токсини в тялото, подпомага храносмилането, облекчава газовете и стимулира изпотяването. За да си приготвите чай от копър, в 500 мл вода сложете да врат 2-3 минути 1 чаена лъжичка семена от копър. След това прецедете и може да консумирате отварата топла или охладена. Пийте тази отвара 2-3 пъти на ден.

Коментирай