Здраве и красота

5 изпитани средства при лош дъх

Как да се отървете от неприятния дъх

18.08.2023г. / 15 03ч.
Нина Иванова
Снимка: istock

Снимка: istock

Неприятният дъх го усещаме най-често сутрин, когато се събудим от сън. Тогава е най-нормално устата ни да не мирише приятно, защото тялото е дехидратирано от дългите часове сън и има нужда да се хидратира и разбуди. Но ако лошият дъх ви преследва и през деня, има няколко възможни причини. Може да имате проблем със зъбите или венците и е добре да посетите стоматолог. Ако сте отметнали тази вероятна причина от списъка и всичко със зъбния ви статус е наред, тогава може би е свързано с храните и напитките, които консумирате. Помислете дали не прекалявате с кофеина, алкохола, газираните напитки, бързите въглехидрати и цигарите. Ако и това не е причината за появата на лош дъх, може би имате нужда от детокс на организма.

Вижте няколко бързи и ефикасни начина да се справите с лошия дъх, когато се появи. 

Отвара от градински чай

Тя не само освежава дъха, но и действа на устната кухина антибактериално.

Приготвяне: 2 ч. л. листа градински чай се заливат със 150 мл вряща вода. Оставят се 5-10 мин покрити, след което се прецеждат. С това се прави многократно гаргара или се изплаква устната кухина. Колкото по-често правите гаргара, толкова по-голям ще е ефектът.

Отварата от градински чай помага и за възпаления в устата, афти, умъртвяване на бактерии.

5 навика за здрави зъби и венци

Сдъвчете няколко листа магданоз, мента или босилек

Бърз начин да елиминирате лошия дъх е да сдъвчете няколко свежи листа магданоз, босилек, мента или кориандър. Хлорофилът в тези зелени билки, спомага за неутрализиране на миризмите.

Какво подсказва лошият дъх за здравето ни?

Ароматен джинджифил срещу лош дъх

Ароматният джинджифил може да помогне не само за намаляване на гаденето и подуването на стомаха и корема. Той съдържа съединение, което спомага за активиране на ензим в слюнката. Веднъж активирана, слюнката е в състояние да разгражда бактериите, които причиняват неприятните миризми, свързани с лошия дъх. Може да сварите настърган корен от джинджифил и към охладената отвара да добавите малко пресен лимонов сок, след което да изплакнете няколко пъти устата си. По желание може и да сдъвчете малко парче обелен корен от джинджифил.

Причини за поява на метален дъх в устата

Смес против лош дъх

  • 2 лимона;
  • 1 супена лъжица мед;
  • 1 чаена лъжица канела;
  • 1 щипка куркума;
  • 1 чаша хладка към топла вода;
  • 1 чаена лъжица сода.

Смесете всички съставки в стъклена бутилка. Затворете плътно и разклатете добре, докато се смесят изцяло. Можете да смесите продуктите в блендер или в тенджера, където да ги разбъркате по-добре, за да се разтворят.

Излейте сместа в бутилката. Разклащайте преди всяка употреба. Правете гаргара и жабурете със сместа 3 пъти на ден. Това ще помогне за неутрализиране на бактериите в устната кухина. Ще остави усещане за свежест и ще подобри дъха ви и лошия остатъчен вкус.

Канелата, медът и куркумата имат мощни антибактериални и антиоксидантни свойства. Те допринасят за намаляване на бактериалния растеж и стимулират подобряването на нормалната флора в устната лигавица.

Содата алкализира и намалява киселинността в устната кухина, която е допълнително условие за развитие на бактерии. Лимонът и лимонената киселина в него разграждат остатъците от храна и също съдействат за потискане на бактериите.

Причини за много лош дъх сутринта

Жабурете сутрин с растително масло

Този метод няма особено освежаващ ефект, но е изпитан още от древността. Жабуренето на кокосово, сусамово, слънчогледово масло или зехтин помага за изчистване на бактериите и потискане появата на лош дъх.

Билки против лош дъх

Коментирай