Здраве и красота

Как да се погрижите за косата си след края на лятото?

Опитайте се да не я миете всеки ден

08.09.2023г. / 15 27ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Макар и лятото да е изпълнено с прекрасни моменти, то е и време, в което трябва да поставим грижата за кожата и косата си на първо място. За съжаление, все по-често ще чуете мнения от професионалисти, които споделят, че слънцето по-скоро вреди, отколкото помага. Ето защо трябва да сме много внимателни, когато се излагаме на неговите лъчи. И след края на жаркото лято е време да се погрижим за косата си. Как да направим това? Ето и няколко лесни стъпки:

Пуснете косата си

Топлото и влажно време вероятно ви принуждава да връзвате косата си, а пък ако сте прекарали по-голямата част от лятото на открито, може би сте експериментирали със всякакви прически и всевъзможни варианти на плитки. Това е обяснимо, но коковете и стегнатите опашки могат да причинят накъсване на косата, да отслабят косъма и дори да доведат до накъсване и забавяне на растежа ѝ. Затова със захлаждането на времето ви предлагаме да дадете малко почивка на косата си и да я разпуснете.

Природни начини да прикриете побелялата коса

Освежете русия цвят

Прекаленото излагане на слънце, честото миене и топлинната обработка могат да са причина вашият рус цвят да придобие неприятен оранжев оттенък. Ако не ви се иска да посещавате фризьора и да отделяте солидни суми пари, можете просто да си вземете лилава серия шампоан, балсам или маска. Небоядисващите лилави тониращи пигменти могат да ви помогнат да неутрализирате месинговите тонове, които могат да се появят по това време на годината (особено ако не сте боядисвали косата си лятото). Подобни продукти ще ви помогнат да възвърнете красивия цвят и жизнеността на косата си, без да е нужно да използвате боя. Лилавият шампоан действа незабавно и ще освежи не само цвета на косата ви, но също така и вашите кичури, омбре или балеаж.

Какво да не правите веднага след боядисване на косата

Подстрижете се

Свързани статии

Ако сте пренебрегнали грижите за косата си през лятото, със сигурност към неговия край вие ще забележите, че тя е изтъняла към краищата, чуплива е и лесно се заплита. За съжаление, няма продукт, който да възстанови целостта на косъма, затова единственото решение е да премахнете изтощената коса. Не бързайте да изпадате в ужас, тъй като ако не направите нещо, рискувате да влошите още повече състоянието на косата си. Ако пък не желаете да се разделите дори с 1 см от гривата си, можете да попитате вашия фризьор дали може да премахне само цъфналите краища.

3 начина да преборите цъфналите краища

Спрете дехидратацията

Комбинацията от влажен въздух и суха коса може да бъде причина някои типове коса да реагират, ставайки по-хвърчащи и изтощени през летните месеци. Ако косата ви е чуплива и склонна към къдрене, за предпочитане е да използвате шампоан, който да я омекотява. След това продължете грижата с дълбоко подхранваща маска. Така ще помогнете на влагата да остане в косъма ви и да я предпазите от изсушаване. За още по-добър ефект, оставете маската да подейства 5-10 минути и след това отмийте.

3 маски за сухи краища

Мийте косата си по-рядко

Ако сте свикнали да миете косата си всеки ден, съветваме ви да опитате да правите това на всеки два или три дни. В зависимост от вашия тип коса, можете да установите, че всъщност сте имали нужда точно от това. Ако се притеснявате, че косата ви изглежда прекалено мазна между дните за миене, можете да използвате сух шампоан. Изберете продукт, който не оставя бели следи. Той ще абсорбира излишния себум и ще остави приятен свеж аромат. Освен това, можете да го използвате и за да стилизирате и оформите прическата си, тъй като сухият шампоан придава обем и текстура.

10 начина да накараме косата да расте по-бързо

Мийте косата си с хладка вода

Макар и топлата баня или вана да са изкушаващи, особено когато времето се захлажда, те могат да се отразят зле на състоянието на косата ви. Ето защо когато си вземате душ, изберете хладка вода. Можете дори да масажирате скалпа с леки кръгови движения. Това ще подобри кръвообращението на кожата на главата ви, като по този начин ще насърчите и растежа на косата си.

10 ефикасни средства при силен косопад

Коментирай