Здраве и красота

Три съставки в есенни маски за лице

За стегната и красива кожа

17.09.2023г. / 10 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата на лицето ни обича, когато я глезим с маски, без значение дали ние си ги приготвяме или ги закупуваме готови. За всеки сезон си имаме любими съставки в маските за лице. Така например през лятото по-често използваме алое вера, тъй като помага на кожата бързо да се възстанови след излагане на слънце. Летните маски за лице са обогатени и с различни етерични масла, диня, краставици.

Що се отнася до есенните, също ще заложим на ценни съставки. Вижте кои са три от най-добрите съставки за есенните маски за лице.

Тиква

Тя е много добър ексфолиант за кожата на лицето, действа нежно. Тиквата е богата на ценни за здравето на кожата антиоксиданти, като витамини А, С и Е, както и минералите цинк, калий. Тиквеното пюре е подходящо за направата на домашни маски за лице за всеки тип кожа. Тиквата може да се нанася самостоятелно върху кожата на лицето или в комбинация с други съставки като канела, мед, кисело мляко. Тук може да видите една идея за маска за лице.

Тиквата допринася за овлажняването на кожата, стимулира производството на колаген, доставя бета-каротин на кожата. Хубаво е да я добавим и към менюто си.

Червени боровинки за по-еластична кожа на лицето

Друга ценна съставка в есенните маски за лице са червените боровинки, които са и суперхрана. Те са богати на витамини С, Е и К, както и на манган, фибри, мастни киселини и други. Червените боровинки ефективно се борят с вредното въздействие на свободните радикали и намаляват признаците на стареене, хиперпигментацията. Със своето съдържание на флавоноиди и салицилова киселина, боровинките са чудесна грижа срещу акне. Може да закупите готови маски за лице в състава, на които има боровинки. Ето и една идея за домашна маска.

Свързани статии

Канела

Канелата е друга съставка в есенните маски за лице, която е много подходяща при акне, фини бръчки, пигментни петна. Освен за маски за лице, тя е подходяща съставка и за пилинги за лице и тяло, особено при тези за целулит. Канелата може да се ползва както на прах, така и под формата на масло от канела.

Според западни изследвания, ароматната подправка допринася за синтеза на колаген, подобрява тена на кожата, прави я по-стегната. Канеленото масло може да се комбинира с кокосово и е чудесна грижа за кожата на цялото тяло и лице. Канела може да комбинирате с мед, със зехтин, кисело мляко, смляно кафе и други.

Коментирай