Здраве и красота

Как да премахнете мазнините около ханша и бедрата? Няколко изпитани средства, които специалистите препоръчват 

Увеличете приема на електролити 

16.10.2023г. / 11 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въпреки че женското тяло се различава много по структура и състав от мъжкото и наличието на по-голям процент подкожни мазнини е нещо напълно нормално, много от нас, дамите, не харесват този факт. Вероятно и вие сте готови на какво ли не, за да се опитате да придадете по-различна форма на силуета си и да „приберете“ бедрата и ханша. Въпреки че експертите са категорични, че човек не може избирателно да губи мазнини от една област от тялото, целта ви за цялостна загуба на тегло в крайна сметка ще повлияе и на желаната област. Ето и някои стратегии как да постигнете това:

Намалете приема на сол 

Прекомерният прием на сол кара тялото ви да задържа вода, което причинява подуване на корема. Колкото повече сол ядете, толкова повече вода ще се съхранява в тялото ви. Опитайте се да ограничите преработените храни, сосовете, консервираните сокове, полуфабрикатите, чипсовете, снаксовете и т. н. Вместо това хапвайте повече зеленчуци и наблегнете на редовната консумация на супи. 

Свързани статии

Упражнявайте се редовно 

Комбинацията от кардиоупражнения (като бягане или колоездене) и тренировки с тежести могат да ви помогнат да тонизирате краката, увеличавайки тяхната мускулна маса и намалявайки телесните мазнини. Според Уан На Чун (регистриран нутриционист и персонален треньор): „Дори ако изпитвате трудности с премахването на мазнините от определени области, упражненията за крака могат да ви помогнат да укрепите и тонизирате мускулите на бедрата. Включването на упражнения като клекове, напади и лег преси може да ви помогне за изграждането на мускули, придавайки на бедрата по-дефиниран вид“, споделя тя. За предпочитане е да съчетавате силови тренировки и кардиоупражнения, ако целта ви е да отслабнете и да оформите бедрата си. Въпреки това, според Чун, е важно да запомните, че цялостната загуба на мазнини става чрез комбинация от редовни упражнения, балансирана диета и поддържане на калориен дефицит.

Увеличете приема на електролити 

Колкото повече електролити имате в тялото си, толкова по-малко сол то ще задържа. Можете да си набавите електролити като калций, магнезий и калий чрез здравословна диета. Правилният прием на електролити помага за поддържането на баланса на телесните течности. Ето защо, добавете към ежедневното си хранене зеленолистни зеленчуци, кисело мляко и банани – те са отлични източници на различни видове електролити.

Свързани статии

Намалете нивата на стрес 

Изследванията показват, че хроничният стрес може да доведе до наддаване на тегло, емоционално или стресово хранене. Това може да се отрази на способността ви да отслабнете. За да намалите стреса, опитайте се да спите поне по 7 часа на денонощие. Ако не успявате да достигнете така желаното тегло, за предпочитане е да потърсите специалист – нутриционист или инструктор. Ако сте изложени на значителен стрес, това може да попречи на концентрацията ви и на желанието ви за физическа активност и здравословно хранене. В такъв случай, една диета би ви причинила още повече стрес. Използването на някои практики за управление на стреса преди да започнете диета и спорт, могат да ви помогнат да се придържате към своя план за отслабване. Според проучване от 2018 г. в Journal of Molecular Biochemistry, това могат да бъдат: дихателните упражнения (като коремно или диафрагмено дишане); мускулна релаксация; практика на бавно свиване и отпускане на мускулите; както и насочвана визуализация (която е форма на медитация, която помага за релаксацията). 

Свързани статии

Увеличете тренировките със съпротивление 

За предпочитане е да правите тренировки, които ще ви помогнат да укрепите мускулите на цялото тяло поне два дни в седмицата. Това може да ви помогне да изгорите калории, да намалите наличието на мастни натрупвания и да укрепите цялото тяло. Включете към рутината си упражнения за долната част на тялото като напади, седеж на стена, повдигане на вътрешната/външната част на бедрото и като цяло – упражнения със собствено тегло. Ключът към укрепване на краката без да натрупвате прекалено много мускулна маса е да изпълнявате повече повторения (поне 15 на серия) с по-малки тежести, или пък много малко повторения (5-6) с големи тежести. Изпълнете три кръга от всяко упражнение с минимална почивка между всяко движение. Можете също така да добавите и движения на горната част на тялото към вашите упражнения за долна част на тялото. Това ще ви помогне да изгорите повече калории. Можете да вземете дъмбели и да изпълните напади със сгъване за бицепс или пък да направите клякания с раменна преса над главата.

Коментирай