Здраве и красота

9 причини да вдигате краката си нагоре всеки ден

Тази поза има множество позитивни ефекти върху тялото

24.11.2023г. / 12 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Краката ни са подложени на голямо натоварване и на тях разчитаме през целия ден. Независимо дали седим по цял ден или пък сме на крак, и в двата случая за краката ни това е натоварване и трябва да се погрижим за тях. Един от добрите начини да облекчим подутите глезени, уморените стъпала, е като вдигнем краката нагоре поне за няколко минути вечер. В следващите редове ще разберем кои са 9-те причини, заради които е добре да вдигаме краката по-често.

Облекчава уморени, подути крака

Когато краката ви са на по-висока позиция от сърцето, гравитацията може да спомогне за подобряване на циркулацията на кръвта, както и на лимфопотока.  Практикувайки това редовно, ще подобрим лимфния поток, както и кръвообращението. 

Свързани статии

Спомага срещу крампи в прасците

Мускулните крампи са едни от най-неприятните спазми, които можем да изпитаме. Те се случват най-често внезапно и са много болезнени. Причините за тяхната поява могат да са много – липса на някои ценни витамини и минерали като магнезий и калций, претоварване, умора. Когато повдигаме краката нагоре и подобряваме кръвообращението, това облекчава и мускулите, съответно спомага за редуцирането и на крампи.

Свързани статии

Успокоява нервната система

Красотата в тази простичка наглед поза е, че краката и торсът са напълно подкрепени и имат опора. Няма нужда да се прави нищо друго, освен да се диша дълбоко, равномерно и спокойно. В началото може да ви се стори трудно да отпуснете ума и да не мислите за нищо, само за дишането си, но след няколко минути напрежението ще изчезне и ще усетите как ви завладява спокойствие. А това е прекрасна почивка за нервната ви система, която след дългия изморителен ден има нужда точно от това.

Свързани статии

Подобрява съня

След като сте успокоили нервната система, благодарение на тази поза, със сигурност ще подобрите и състоянието на съня си. 

Стимулира енергийния поток

Да, правилно прочетохте, тази поза допринася да имаме повече енергия. Как обаче едновременно благоприятства съня и увеличава енергията? Добрият и пълноценен сън спомага да имаме повече енергия през деня. Толкова е простичко. Една-единствена поза, а с толкова много ползи за тялото и ума.

Свързани статии

Може да облекчи леко главоболие

Чрез тази поза главата релаксира, вратът и раменете също. Ако успеете и да успокоите ума, да се потопите в мига и да усетите тялото, земята (леглото) под вас, в комбинация с дълбоко дишане ще подобрите кръвообращението и потока на кислород към мозъка. Ако страдате от леко главоболие, това може да облекчи болезнените усещания.

Успокоява болките в гърба

Когато отпускате гръбнака и врата си на пода под вас, може да освободите натрупаното напрежение в лумбалната зона и това да доведе до облекчаване на болките в гърба. 

Свързани статии

Подобрява храносмилането

Опрете се на стената само за няколко минути и няколко бавни, дълбоки, осъзнати вдишвания и няма да усетите как храносмилателната ви система ще започне да работи по-добре. Това е много простичко обяснимо – когато сме под напрежение, храносмилането ни страда, става по-бавно и неефективно. А когато отпуснем тялото и релаксираме, то започва да функционира. Освен това чрез тази поза се редуцира напрежението в корема и се подобрява кръвопотока към органите в тази област. А това от своя страна благоприятства функциите на храносмилането.

Свързани статии

Може да облекчи менструална болка

Ако страдате от болезнена менструация или ПМС, тази поза може да облекчи усещанията ви, защото благодарение на нея зоната на корема и слабините се отпуска и напрежението в нея намалява. Можете да поставите допълнително една възглавница под таза, за да имате още по-голяма опора.

Коментирай
Свободно време