5 начина да запазите косата здрава и бляскава

Съвети за жизнена коса

15.12.2023г. / 15 02ч.
Илияна Николова
5 начина да запазите косата здрава и бляскава

Косата е подложена на множество предизвикателства всеки ден. Боядисвате я, сушите я, стилизирате я, нанасяте продукти, нагрявате я, за да си направите прическа. Всичко това в комбинация с горещата вода, с която взимате душ, прави косата слаба, изтощена, лишена от блясък и склонна към накъсване и цъфтеж. 

За да предотвратите всички тези увреждания и за да запазите косата си здрава и бляскава, вижте кои са 5-те начина да успеете да го направите. 

Не използвайте гореща вода

Горещата вода пресушава косата и отнема от блясъка ѝ. Най-добре е да измивате косата с хладка вода, дори леко студена. Така ще запазите нейната жизненост, добро ниво на хидратация и ще я предпазите от накъсване. 

Използвайте студена струя при сушене 

Настройте сешоара си на студена струя, когато сушите косата. Горещата струя причинява много сериозни увреждания на косъма, като го прави слаб, податлив на цъфтеж, накъсване, начупване. Ако освен това боядисвате косата и използвате преса, това добавя още повече риск за здравината и блясъка ѝ. Можете да намалите поне едно вредно влияние от изброените, като нека това е сешоарът. 

Свързани статии

Не търкайте енергично с кърпа 

Мократа коса е няколко пъти по-уязвима и склонна към увреждания от сухата. Когато косъмът е мокър, той се накъсва лесно, цъфти, разслоява се и губи блясъка си, ако косата се търка енергично с кърпа. Това е един от най-вредните навици, които е добре да избягвате, ако искате да запазите косата здрава и бляскава. 

Не мийте цялата коса с шампоан

Омазняването и замърсяването на косата е най-силно в корените, тъй като кожата отделя пот, себум, мъртви кожни клетки и други екскременти. Затова е най-добре да наблягате в измиването с шампоан именно в корените и да разнесете леко най-много до средата на косъма. При изплакване шампоанът ще премине през краищата на косата и ще измие замърсяванията по тях без агресивно влияние. 

Използвайте продуктите в правилната последователност 

Много честа грешка е неправилното използване на продуктите за коса според предназначението им. Ако например искате повече обем в косата си, прилагайте продукт за обем само в корените и малко под тях. Не прилагайте в краищата, защото косата ще изглежда изпръхнала и нежизнена. Ако използвате масла за подхранване, тях пък именно трябва да прилагате в краищата, а не в корените, където и без това кожата се грижи да отдели естествените си масла.  

Коментирай