Здраве и красота

7 трика, които ще ви помогнат да загубите по-бързо мазнини, а не мускули

Включете зелен чай в ежедневната си рутина

06.02.2024г. / 15 45ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако преди време сте се опитвали да отслабвате, може би сте постигали това доста лесно. С времето, за съжаление, битката с килограмите става все по-ожесточена. Сигурно оставате с впечатлението, че постигането на идеалната фигура е доста сложно математическо уравнение. Всъщност, това, което наистина желаете е да загубите мазнини, а не мускули. Ето и няколко съвета как да го направите: 

Следете нивата на витамин D

Изчислено е, че около 40% от възрастните хора имат дефицит на витамин D, а за хората с наднормено тегло или затлъстяване е по-вероятно да имат дори по-ниски нива на този толкова важен витамин.

Витамин D поддържа костите здрави и предпазва от диабет, но също така помага и за подобряване на мускулната сила. Дефицитът му е свързан с лошо мускулно здраве, особено при по-възрастните хора.

* Преди да прибегнете към употребата на хранителни добавки, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар. 

Свързани статии

Поддържайте умерен калориен дефицит 

Трябва да знаете, че бързите диети често пъти могат да доведат до загуба на мускулна маса. Това е твърде екстремно за тялото ви и по този начин вие няма да му дадете достатъчно хранителни вещества, за да може да се излекува и възстанови. Ако искате да постигнете здравословно отслабване, започнете с умерен калориен дефицит от само 500 калории – това е точното число, за да предизвикате загуба на мазнини, без да жертвате размера на мускулите си.

Проследявайте напредъка си на всеки няколко седмици, като измервате процента телесни мазнини, мерете обиколките и си правете снимки, за да сте сигурни, че се движите в правилната посока.

Свързани статии

Движете се повече

Ако искате да загубите мазнини, обърнете внимание на движението като цяло. Седенето на стол или лежането могат действително да ускорят производството на мазнини от тялото ви. Това са данни от изследване, публикувано в American Journal of Physiology-Cell Physiology. Според изследователите, когато се излежавате на диван или седите на стол за продължителни периоди от време, упражнявате сили върху клетките си, което ги кара да се разтягат и в крайна сметка това може да увеличи производството на мазнини. 

Консумирайте повече зелен чай 

Проучвания сочат, че редовното консумиране на зелен чай може да ви помогне да отслабнете. Това действие на зеления чай е резултат от наличието на химично съединение в него, за което е известно, че има ефект в усвояването на мазнините. Но това не е всичко, което чудодейната напитка прави.

Зеленият чай увеличава количеството мазнини, които тялото ви елиминира“, това споделя авторът на изследването Джошуа Д. Ламбърт, д-р асистент професор по хранителни науки в Penn State University.  Експерти твърдят, че пиенето на три до пет чаши зелен чай всеки ден може да ви помогне да отслабнете и да загубите мазнини. 

Свързани статии

Яжте въглехидрати след тренировка 

Въглехидратите не са лоши! След тренировка (с тежести), вашите мускулни влакна са увредени и енергийните ви резерви се нуждаят от презареждане. Лишаването на тялото ви от въглехидрати ще навреди на възстановяването ви. Ето защо консумирайте въглехидрати след тренировка.

След като завършите последната си серия упражнения, метаболизмът ви е висок и инсулиновата ви чувствителност (способността на тялото ви да обработва въглехидрати) е най-висока. Изберете храни

Свързани статии
като ориз, печени или сладки картофи. Така ще стартирате процеса на възстановяване и ще заредите тялото си с енергия.

Включете почивката в тренировъчния си график 

Въпреки че рутинните упражнения са от решаващо значение за тонизирането, растежа на мускулите и загубата на мазнини, дните без тренировки са неразделна част от всеки здравословен режим. Постоянното претрениране и напрежение на вашите мускули може да причини прекомерно разграждане на мускулния протеин.

Когато настъпи твърде много мускулно разграждане, това може да доведе до значителна загуба на мускулна маса. А това пък може да попречи на подобряването на представянето ви по време на тренировка, а и да доведе до забавено увеличаване на мускулната маса. 

Свързани статии

Спете достатъчно 

Достатъчното количество сън е от решаващо значение за загубата на мазнини и възстановяването на мускулите след тренировка. Изследванията посочват важната връзка между лошото качество на съня и последващото наддаване на тегло. Това се дължи главно на връзката с нашите „нощни“ хормони лептин и грелин, които са отговорни за контролирането на апетита. Излишъкът от грелин и по-малко лептин означават повишени сигнали за глад и наддаване на тегло.

 

Коментирай