Здраве и красота

6 полезни добавки към чая

Ароматни и богати на антиоксиданти

03.02.2024г. / 06 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Имате ли любими чайове? Може би не изневерявате на черния чай или не пропускате и ден, в който да не изпиете чаша зелен? Или пък обичате онези микс чайове без кофеин, в които има много билки и ароматни подправки за повече енергия, добър сън, детокс. Чайовете, в които можем да добавим ароматни подправки са истинско удоволствие за сетивата, но също така имат и здравословни ползи. 

Вижте няколко идеи, освен индийско орехче и анасон, които може да добавите към вашата напитка от чай.

Джинджифил

Добавянето на джинджифил към чая има редица здравословни ползи. За естествените антиоксиданти и противовъзпалителните свойства на джинджифила, се смята, че могат да подпомогнат храносмилането, да облекчат гаденето и да стимулират имунната система. Ароматната и леко пикантна подправка подобрява вкуса на чая, като същевременно насърчава цялостното благосъстояние. Чаят с джинджифил е чудесен при настинки и за елиминиране на излишните течности от организма. 

Свързани статии

Карамфил 

От него трябва да добавяме съвсем малко в чая си, тъй като има по-изразен аромат. Карамфил и чай винаги е добра комбинация. Карамфилът е богат на антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства, подпомага храносмилането и засилва имунната система. Също така е известно, че облекчава респираторните проблеми, полезен е за черния дроб, освежава дъха. Богат е на витамин К, калий, желязо, магнезий, калций, витамини от групата В. 

Канела

Ароматната канела е богата на антиоксиданти, за които е известно, че подпомагат здравето на сърцето, регулират кръвната захар и засилват метаболизма. Канелата в чая подпомага храносмилането, намалява възпалението и подобрява цялостната имунна система. Също така се смята, че тя е една от подправките, които подобряват нашето настроение, наред с ванилията. 

Свързани статии

Кардамон

Абсолютна класика е в чая да има и малко кардамон. Той също е много богат на антиоксиданти. Известно е, че подпомага храносмилането, ускорява метаболизма и освежава дъха. Антимикробните свойства на кардамона насърчават оралното здраве, докато затоплящият му ефект успокоява стомаха. Чудесен е в комбинация с други подправки, като карамфил. 

Дафинов лист 

Обикновено го добавяме към ястия, супи, маринати. Богати на антиоксиданти, дафиновите листа подпомагат храносмилането, подобряват здравето на дихателните пътища и имат противовъзпалителни свойства, сочат изследвания. Тази подправка също така съдържа основни минерали, което я прави ценна добавка към чая, подобрявайки вкуса, като същевременно насърчава цялостното здраве.

Свързани статии

Черен пипер

Тази добавка към чая ще се хареса на онези от вас, които обичат черния пипер и пикантното. Естествените съединения на пипера имат противовъзпалителни свойства. Неговата фина топлина придава дълбочина на чая. Черният пипер е богат на пиперин, който е естествен алкалоид в него и за който е известно, че действа като естествен антидепресант. 

За черния пипер също така се смята, че е полезен по време на настинки и грип и действа като естествен антибиотик. Не на последно място спомага за забързване на метаболизма. 
 

Коментирай