Здраве и красота

6 продукта, които ще ви спасят от стриите

Естествени продукти, които ще ви предпазят от появата на стрии

13.02.2024г. / 07 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Стриите са онези неприятни линии, които се образуват, когато отслабнем или напълнеем рязко. Съвсем не е задължително да ги имате и ако това е така, то вие сте късметлийка. Разбира се, можем да предотвратим появата им като снабдим кожата с нужните ценни вещества, които се намират дори в някои натурални продукти. 

Витамин А

„Красотата започва отвътре“, това е мото, което се наложи доста през последните години и то важи с пълна сила за нашата кожа. Витамин А е мастноразтворим витамин, важен за растежа на всички телесни тъкани, включително косата и кожата. Той също така подпомага производството на масло (себум) и поддържа влажността на кожата. Най-добрият начин да получите достатъчно витамин А е чрез здравословна и балансирана диета. Той се съдържа в много храни, където се намира в две основни форми: предварително формираният витамин А (ретинол) присъства в животински продукти като мазна риба, пасищно месо, яйца и млечни продукти.

Провитамин А (каротин) пък присъства в тъмнозелени зеленчуци като броколи, спанак, ряпа, тиквички и чушки; или като каротеноид (оранжевия пигмент на плодове и зеленчуци) в храни като портокали, папая, манго, моркови, тикви и сладки картофи. Не забравяйте, че добавките с ретинол не трябва да се употребяват без съвет от вашия лекар, особено по време на бременност. 

Зехтин

Зехтинът е богат на витамин Е. Той овлажнява кожата и е една от най-древните съставки, използвани в козметиката. Няколко проучвания са установили, че редовното прилагане на зехтин по време на бременност способства за предотвратяването на появата на стрии. Ако искате да се възползвате от преимуществата на това ценно масло, можете да го нанасяте преди душ. Така ще избегнете появата на неприятни петна по дрехите ви. 

Алое вера

Растението Алое вера е сукулентно растение с няколко лечебни свойства. Неговият гел има свойства да регенерира кожата и се използва като естествено овлажняващо, успокояващо и охлаждащо средство. Той съдържа антиоксиданти, както витамини А и С, и има противовъзпалителни свойства. Проучване от 2018 г. установи, че алое вера, в комбинация с масло от сладък бадем, намалява сърбежа и образуването на стриите.

Свързани статии

Масла от сладък бадем и кокос 

Маслата от сладък бадем и кокос са подхранващи овлажнители, които проникват в кожата и осигуряват оклузивна кожна бариера. Както споменахме по-горе, доказано е, че маслата от сладък бадем заедно с алое вера имат ефект върху сърбежа на стриите. Следователно прилагането им поотделно или заедно може да е особено полезно за пресни стрии. 

Белтък 

Яйчените белтъци са богати на аминокиселини и протеини, които поддържат хидратацията на кожата. Следователно нанасянето на яйчен белтък върху кожата ви може да помогне за намаляване на появата на стрии чрез стягане и изглаждане на нейната повърхност. Как можете да ги използвате? Разбийте два белтъка и нанесете пяната върху стриите. Оставете я да изсъхне и я изплакнете. След това нанесете овлажняващо масло или крем.

Масло от готу кола 

Готу кола се използва в традиционната китайска медицина и аюрведа за лечение на широк спектър от кожни проблеми. Според проучване от 2013 г., съединенията в готу кола помагат за увеличаване на производството на колаген и подобряват якостта на опън на кожата. В по-старо проучване от 1991 г. върху 100 бременни жени, на 50 жени е даден локален крем, съдържащ готу кола, докато на останалите 50 жени е даден плацебо крем. От 80 жени, които са завършили проучването, само при 14 жени от групата, използвали готу кола са се появили стрии в сравнение с 22 жени в групата, които са третирани с плацебо.

Коментирай
Здраве и красота