Здраве и красота

За какво е полезна консумацията на шалот?

Помага в контрол на диабета

12.02.2024г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато приготвяме вкусни ястия, маринати, супи, салати, винаги добавяме ароматни подправки и зеленчуци. Лукът и чесънът са сред най-често използваните. Колко често обаче ползвате шалот? Научно наречен Allium ascalonicum, шалотът е член на семейството на растенията Allium, в които се включват също чесън, лук и див лук. 

Шалотът се нарича още китайски шалот, китайски лук, ориенталски лук. Някои от популярните сортове или видове шалот, отглеждани по целия свят, включват сив, френски червен шалот, американски червен шалот и холандски жълт шалот.

Шалотът се различава от кромида, белия и червения лук не само по външен вид, но и като аромат. Той има по-мек и приятен аромат и вкус, но е изключително полезен за здравето. 

Вижте някои от ползите му. 

Може да намали риска от рак

Знаете ли, че според западни проучвания, за консумацията на шалот се смята, че допринася за намаляване вероятността от рак на белите дробове и устната кухина, както и рак на стомаха, колоректален рак и рак на гърдата? Шалотът, подобно на други видове лук и чесън, е известен с това, че съдържа съединение, което елиминира клетките, причиняващи рак, като по този начин спира растежа на рака.

Шалотът също може да се похвали с висока и разнообразна гама от антиоксиданти, като например кверцетин и кемпферол. Когато клетъчната повърхност на шалот се разруши чрез срязване, нарязване на кубчета или смачкване, тези антиоксиданти се освобождават, което води до образуването на друго ценно съединение наречено алицин. Според изследвания алицинът е достатъчно мощен, за да намали клетъчната мутация и различни видове рак.

Свързани статии

Полезна храна е при висок холестерол 

Когато се налага да регулираме стойностите на холестерола, първото което правим е промяна в начина на хранене. Добавянето на шалот може да допринесе за инхибиране на действието на ензим, синтезиран в черния дроб, който е ензимът, контролиращ производството на холестерол.

По този начин се понижава общото ниво на холестерол в тялото. Според учени консумацията на този вид лук може да помогне за защита срещу заболявания като атеросклероза, коронарна болест на сърцето и дори инфаркт и инсулт.

Помага в контрол на диабета 

В шалота се съдържат две фитохимични съединения – алиум и алил дисулфид, които са най-известни със способността си да подобряват инсулиновата чувствителност и да регулират нивата на кръвната захар в организма. Поради тази причина се смята, че шалотът има хипогликемични свойства, които са полезни за справяне с диабета и неговите симптоми. 

Свързани статии

Помагат при загуба на тегло

Поддържането на здравословно тегло не е лесно, особено с напредването на възрастта. Но консумацията на определени храни със сигурност може да ни помогне да останем сити за по-дълго време, така че да консумираме по-малко калории.

Шалотът съдържа и екстракти на етилацетат (EEO), които помагат за потискане на натрупването на мазнини в тялото. Междувременно антиоксидантите в него помагат за засилване на метаболизма. Шалотът е и с ниско съдържание на калории. 

Подобрява мозъчната функция

Шалотът съдържа фолат, един от осемте мощни B-витамини, който играе важна роля в производството на невротрансмитери в мозъка. Проучванията показват, че фолатът има способността да заглушава или „изключва“ гените, които произвеждат токсичното съединение бета-амилоиден протеин, чийто излишък се натрупва като плаки и се смята, че увеличава риска от мозъчни дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Фолатът помага и при други фактори, които влияят върху здравето на мозъка, като възпаление на мозъка и нива на хомоцистеин и следователно подобрява и когнитивната функция, смятат учените.

Свързани статии

Коментирай