Здраве и красота

6 билки при хормонални проблеми

Някои от тях могат да облекчат болезнената менструация

07.03.2024г. / 13 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

В никакъв случай не бива да отричаме напредъка на медицината, но и не бива да пренебрегваме силата на природата и нейните дарове. Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко билки, с помощта на които можете да облекчите хормоналните си проблеми. 

Тази статия има информативен характер. Винаги преди да употребявате билки, билкови добавки или препарати, задължително се консултирайте с вашия личен лекар. 

Ашваганда 

Ашваганда е част от клас растения, наречени адаптогени, известни със своите ползи за здравето, когато се приемат като чайове, прахове, тинктури и добавки или в техните сурови форми. Ашваганда е може би най-известна със своите облекчаващи стреса свойства. Няколко проучвания подчертават това предимство, като наблюдават способността ѝ да намалява значително нивата на стрес и тревожност на участниците. Едно конкретно проучване показва, че ашваганда може да повлияе и на качеството на съня – изследователи са потвърдили, че участниците спят много по-добре, когато приемат дози от билката в сравнение с плацебо дозите.

Не едно клинично проучване показва, че ашваганда може да бъде от полза за жени, страдащи от сексуална дисфункция. Прилагането ѝ може да доведе до значителни подобрения във нивото на възбудата, овлажняването, оргазма и удовлетворението по време на секс. 8-седмично проучване от 2018 г., в което участвали възрастни с повишени нива на тироид-стимулиращ хормон (TSH), пък установило, че приемането на 600 mg концентриран екстракт от ашваганда дневно може да подобри нивата на този хормон.

Свързани статии

Витекс 

Ще срещнете плода на дървото Vitex agnus, под името аврамово дърво, монашески пипер или витекс. Плодовете му съдържат дитерпеноидни съединения, които може да са отговорни за потенциалните ефекти на тази добавка върху хормони като пролактин и невротрансмитера допамин. Това растение може да понижи нивата на пролактин в кръвта. Повишените нива на този хормон често се свързват с Предменструален синдром (ПМС). Добавката може също да облекчи някои симптоми на ПМС като болката в гърдите. Други проучвания разглеждат способността ѝ да облекчава симптомите на менопаузата и да помага при лечението на проблеми с безплодието.

Свързани статии

Лайка 

Лайката е растение, което често свързваме с подкрепата на нервната система, тъй като тя помага за успокояването ѝ. Но лайката също може да помогне и за намаляване на предменструалната болка в гърдите, която може да е резултат от хормонален дисбаланс. Едно проучване показва, че жени, които приемат лайка всеки ден в продължение на два месеца, споделят за значително намаляване на усещането за болка по време на менструация. Лайката е добре поносимо растение с минимални или никакви странични ефекти, така че е чудесна билка, която може да бъде използвана за подобряването на хормоналния баланс.

Свързани статии

Куркума 

Куркумата е добре известна със своите противовъзпалителни свойства. Активната съставка в куркумата е куркуминът, който може да бъде много полезен при хормонални състояния, по-специално при синдром на поликистозни яйчници (PCOS). Куркуминът може също така да помогне с дисбалансите на кръвната захар, които могат да възникнат от PCOS, както и да помогне за намаляване на възпалителните маркери, които се наблюдават при хронични състояния. Това специфично вещество също помага за поддържане на черния дроб, чието здраве е от огромно значение, когато става въпрос за хормонален дисбаланс. Ако искате да използвате куркума, можете да се опитате да я добавите към диетата си, овкусявайки ястията си. 

Свързани статии

Корен от глухарче 

Коренът от глухарче е холеретична, жлъчегонна, тонизираща, противоревматична и горчива билка, която е много полезна за стомашно-чревния тракт. Тази билка се оказва полезна и за прочистване на тялото от излишните хормони и помага за намаляване на симптомите, свързани с хормонален дисбаланс. 

Бял трън 

Подобно на корена от глухарче, белият трън е прочистваща билка, използвана предимно за детоксикация на черния дроб. Известно е, че той е полезен за увеличаване на метаболизма на естрогена, което означава, че може да помогне за премахването му от тялото ви и така да намали симптомите на хормонален дисбаланс като напрежение в главата и шията, промени в настроението, подуване на корема и затруднения в съня. Подобно на корена на глухарчето, избягвайте го, ако имате известна алергия към семейство Сложноцветни (Asteraceae). Белият трън може да повиши и метаболизма на някои лекарства.