Здраве и красота

10 ползи от консумацията на кълнове

Подобряват метаболизма

13.03.2024г. / 07 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тях можем да намерим в супермаркетите, магазините за здравословни храни или дори да си ги отгледаме сами у дома. Кълновете! Нежни, свежи, вкусни, има разнообразни видове кълнове, които можем да добавим към нашите ястия, салати, смутита. Познати са кълнове от бобови култури, киноа, слънчоглед, репички, броколи, царевица, амарант, тиквени семки и други. 

Вижте 10 добри причини да хапвате по-често кълнове.

1. Намаляват риска от запек – Кълновете са много богати на неразтворими фибри, благодарение на които се подобрява движението на червата и изхождането.

2. Забавят стареенето на организма – Антиоксидантите, съдържащи се в кълновете, могат да забавят биологичния ви часовник, сочат западни изследвания. Микро- и макронутриентите в тях, спомагат за противодействието на свободните радикали.

Свързани статии

3. Контролират нивата на кръвната захар – Кълновете са подходящи като храна за хора с диабет, тъй като съдържат намалени нива на въглехидрати и управляват секрецията на инсулин, сочат изследвания. Освен това някои ензими от кълнове влияят на това как тялото ни разгражда и използва въглехидратите. 

4. Подобряват здравето на храносмилателната система – Неразтворимите фибри в кълновете подхранват добрите бактерии в червата, поддържат здравословното храносмилане и намаляват симптомите като газове и подуване на корема.

5. Подсилват имунитета – Кълновете съдържат и биоактивни съединения, за които е известно, че подсилват имунитета.

Свързани статии

6. Подобряват кръвообращението – За добрите количества мед и желязо в кълновете се смята, че могат да увеличат броя на червените кръвни клетки и да подобрят кръвообращението ни.

7. Полезни са за здравето на сърцето – За редовната консумация на полезните кълнове е известно, че помага и за баланса на нивата на холестерола и триглицеридите, което е важно за сърдечното здраве. 

8. Подходяща храна за отслабване – Калориите на кълновете са малко, консумацията на кълнове ни осигурява енергия, ситост. 

Свързани статии

9. Намаляват риска от ракови заболявания – Според редица западни изследвания, определени активни съединения, които се съдържат в кълновете, могат да намалят риска от развитието на рак. 

10. Подпомагат изграждането на мускули – Едно от предимствата на кълновете е, че те помагат за изграждането на мускули поради високото съдържание на аминокиселини и протеини, което е чудесно за онези от вас, които спортуват редовно.

По материали от livayur.com

Коментирай