Здраве и красота

10 от най-добрите съставки за чувствителна кожа

За повече красота

19.03.2024г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Всеки от нас се отличава с типа си кожа. Чувствителната кожа на лицето и тялото се нуждае от специални грижи, както всеки друг тип кожа. Хората с чувствителна кожа често страдат от зачервявания, раздразнения, сухота, понякога имат и сърбежи. Консултацията с дерматолог не бива да се отлага. 

Изборът на козметична грижа в ежедневната рутина е много важен. Има редица съставки, които са сочени за подходящи за чувствителните типове кожи.

Вижте 10 от тях. 

Внимание! Преди употреба се допитайте до лекар. 

1. Хиалуронова киселина – Хиалуроновата киселина е съставка, свързваща влагата и естествено срещаща се субстанция в човешкото тяло. Тя подобрява вида на кожата, изглажда фините бръчки.

2. Масло от жожоба – Това уникално масло е едно от препоръчваните за чувствителна кожа. То е по-леко от другите масла за лице и лесно се абсорбира в кожата, като е богато на витамини Е и В, а е и пълно с антиоксиданти и минерали като мед, цинк и хром.

Свързани статии

3. Серамиди – Те представляват липидни молекули, които са от решаващо значение за структурата и бариерната функция на кожата. Те помагат да се предотврати загубата на влага и предпазват от въздействието на околната среда. 

4. Сквалан – Още една съставка за чувствителна кожа, която ще срещнете на някои опаковки за козметични грижи. Скваланът е липид, който се намира естествено в кожата. Неговите ползи включват омекотяване или изглаждане на кожата и успокояване на възпалението. 

Свързани статии

5. Лайка – Тя естествено детоксикира кожата и се бори със замърсителите от околната среда, които често могат да влошат чувствителността ѝ. Лайката е известна и със своите противовъзпалителни свойства, които облекчават сърбежа, подуването и зачервяването. 

6. Ниацинамид (витамин B3) – Той е мощна противовъзпалителна съставка, която помага за намаляване на зачервяването, контролира синтеза на омазняване и подобрява текстурата на кожата.

7. Екстракт от зелен чай – Богат е на антиоксиданти, бори се с възпалението, предпазва от UV увреждане и помага за подобряване на еластичността на кожата.

Свързани статии

8. Алое вера – Известно със своите успокояващи свойства, алое вера допринася за облекчаване на възпалението, хидратира кожата и насърчава заздравяването.

9. Невен – Екстрактът от невен доказано успокоява възпалението, подпомага заздравяването на рани и помага за успокояване на раздразнената кожа.

10. Масло от семена на чиа – Това масло е богато на омега-3 мастни киселини. За него е известно, че подхранва кожата, намалява възпалението и подобрява функцията на кожната бариера.

Свързани статии

Коментирай
Свободно време