Здраве и красота

Защо трябва да внимавате с овесените ядки

Потенциални вреди от полезната закуска

15.04.2024г. / 05 30ч.
Илияна Николова
Защо трябва да внимавате с овесените ядки

Овесените ядки са една от най-здравословните закуски, които можете да изберете. Те са изключително богати на фибри, сложни въглехидрати, протеини, витамини, минерали и антиоксиданти. 

Благодарение на тях обогатявате тялото си с витамини от група В, фолиева киселина, витамин Е, витамин С, К. Тази прекрасна култура притежава свойството да балансира кръвната захар, холестерола, да подобрява сърдечносъдовата функция и да намалява риска от сърдечносъдови заболявания. 

Изобилието от фибри в овесените ядки допринася за подобряване и на храносмилателната функция и метаболизма. Овесените ядки стимулират работата и движенията на червата, спомагат за редовното изхождане, намаляват подуването, тежестта, газовете. 

А най-хубавото е, че дават много енергия и дълготрайна ситост, които ви предпазват от преяждане с вредни храни. 

Заради тези причини овесените ядки са един от най-добрите избори, които бихте могли да направите за здравето и фигурата си. 

Но тук идва един много важен момент. Именно фигурата ви може да пострада, ако прекалявате с овесените ядки. 

Защо трябва да внимавате с тях?

Въпреки всичките фантастични ползи за здравето, които овесените ядки носят, те са много калорични. И като към тях добавите кисело или прясно мляко, семена, ядки, сушени или пресни плодове, мед или кленов сироп – това превръща тази иначе полезна закуска в една истинска калорийна бомба

Ако взимате предвид всичко това и ограничите приема на калории чрез останалите хранения за деня, всичко ще бъде наред. Но в много случаи хората не си дават реална сметка колко много излишни калории всъщност приемат, без да се чувстват преяли и без да са консумирали всеизвестните на всички вредни храни. 

Прекалено обилната консумация на овесени ядки с добавени към тях други храни крие сериозен риск от покачване на теглото, поставяйки ви в калориен излишък. 

Свързани статии

Не само това – прекаленото количество овесени ядки, особено на ежедневна база, може да причини подуване, газове, тежест, затруднено храносмилане, дразнене в областта на стомаха и червата. 

Количеството на овесените ядки е ключът към здравословното управление на теглото и здравословното състояние. 

Важно е също в какви комбинации с други храни ги консумирате. За да намалите калорийния излишък, можете да замените млякото с вода, сушените с пресни плодове и да поръсите с много малко количество ядки или семена, но не и с двете. Имайте предвид, че те също са много богат калориен източник и добавят стойност към общия ви прием. 

Имайте предвид също, че в едва 100 грама овесени ядки се съдържат над 300 калории. 

Коментирай