Здраве и красота

3 тайни за плосък корем

Въглехидратите не са ваш враг 

10.05.2024г. / 12 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Тънката талия е може би една от най-привлекателните черти на женското тяло от древни времена, та до наши дни. Можете ли да постигнете този идеал с няколко лесни стъпки? Защо не! Дори да не се сдобиете с талия като на Мерилин Монро, съветите, които ви предлагаме по-долу ще ви помогнат да приберете тази област на тялото и да я направите по-привлекателна. Ето и кои са те:

Яжте предимно цели непреработени растителни продукти 

Независимо дали се застъпвате за изцяло растителна диета или не, практически всеки диетолог и лекар ще се съгласи, че не можете да сгрешите, ако напълните чинията си с цели, непреработени растения в естественото им състояние. Когато избирате какви видове растения да ядете, съсредоточете се върху тези, които са най-богати на хранителни вещества, но са с най-малко калории, такива, които са с добра калорийна плътност.

Какво е калорийна плътност?

Калорийната плътност е мярка за това колко калории има в дадено тегло храна, изразено като калории на килограм. Храни с по-високо съдържание на мазнини като авокадо, ядки и масло от ядки, въпреки че са здравословни – са сред най-калоричните растителни храни, което обяснява защо вероятно ще наддадете на тегло, ако ги ядете в излишък.

Зелените храни, като спанак и зеле са с много ниска калорийна плътност, така че ще трябва да изядете един тон от тях, за да натрупате килограми (всъщност те са толкова нискокалорични, че стомахът ви ще се напълни докрай с фибри, преди да можете да изядете прекалено много). Богатите на скорбяла растителни храни като картофи и тиква са някъде по средата – те засищат, но не са толкова калорични, колкото храните, богати на мазнини, така че всъщност можете да ядете доста от тях, без да наддавате на тегло.

Забравете какво сте мислили за въглехидратите, които ви правят дебели – наистина зависи от вида въглехидрати. Сладките картофи ще ви заситят, но ще ви помогнат да задържате теглото, докато преработените хлябове и тестени изделия вероятно ще доведат до наддаване на тегло. Страхотното при яденето на зеленчуци и плодове в естественото им състояние е, че те съдържат много фибри, но не и много калории.

Като насока вземете предвид, че зеленчуците съдържат около 60–195 калории на килограм, плодовете съдържат 140–420, зеленчуците, съдържащи скорбяла, като картофи, паста, ориз, ечемик и ямс съдържат 320–630, бобът и бобовите растения съдържат 310–780, захари като мед, кленов сироп, бяла трапезна захар съдържат 1200–1800, сухите зърнени храни като крекери, чипс и пуканки съдържат 1480–1760, явните мазнини като ядки, семена, авокадо съдържат 2400–3200, и накрая маслата съдържат цели 4000 калории на килограм.

Свързани статии

Намалете консумацията на масла и олио

Най-калорично плътната храна – освен маслото и ядките (средно 2800 калории/ килограм) е олиото. Имайте предвид, че една обикновена салата, която поръчате за обяд, вероятно съдържа поне 2 супени лъжици зехтин в дресинга (ако не и в печените зеленчуци отгоре). Това са около 239 калории чиста мазнина. И е много вероятно да ядете много повече мазнини от това на ден.

Ако спрете (или поне значително намалите консумацията на масло), ще създадете калориен дефицит, без дори да го осъзнавате, което ще доведе до загуба на тегло, особено в областта на корема. Някои от най-лесните начини за намаляване на мазнината във вашата диета включват: сотиране със зеленчуков бульон или вода вместо олио, използване на тенджери и тигани с незалепващо покритие, използване на тави за печене, добавяне на вкус към храната с помощта на балсамов оцет и други оцети вместо олио и поръчване на салати без дресинг в ресторантите.

Свързани статии

Внимавайте за съотношението на вашите макронутриенти

Когато става въпрос за отслабване, има значение колко „явни“ мазнини имаме в диетата си. Всички храни съдържат мазнини, но някои храни са предимно мазнини (напр. млечни продукти, месо, масло, авокадо, ядки и др.). Под „явни“ имаме предвид, че това са продукти с преобладаващи мазнини в състава си. Според препоръките за макронутриенти за хората на Института по медицина на Националната академия на науките (САЩ), имаме нужда само от: 10% протеин, 6% основни мазнини и поне 130 грама въглехидрати на ден.

Средностатистическият човек яде много повече протеини на ден и определено много повече мазнини. Всъщност изследванията на най-дълголетните популации по света установяват, че най-здравите популации приемат само около 15% от калориите си от протеини, 20% от калориите си от мазнини и 65% от калориите си от цели въглехидрати. Хората от Окинава в Япония, преди диетата им да се промени заради глобализацията, са изяждали 85% от калориите си само от японски сладки картофи (въглехидрати) и са живели до дълбока старост със стройна физика. Оказва се, че наистина „Мазнините, които ядете, са мазнините, които носите.“

Свързани статии

Въпреки че няма убедителни доказателства за точните проценти, към които трябва да се стремите, някъде в диапазона от 10-15% както протеини, така и мазнини и останалите въглехидрати в цялото им непреработено състояние (зеленчуци, плодове, нишесте, боб и др.) е идеален процент. За диета с 2000 калории 15% означава само около половин авокадо и 2 супени лъжици ядки или семена на ден и определено без масло. Лесен начин е да следите тези съотношения за няколко седмици, докато разберете колко да ядете. Това не е за да броите калории, а за да следите грубо пропорциите на макронутриенти.

Можете дори да регулирате идеалните съотношения на макронутриенти за себе си в настройките на популярните приложения за следене на калории. Най-добрата част е, че няма ограничение на калориите – просто яжте цели растителни храни, докато се наситите.

Свързани статии

Коментирай