Здраве и красота

Кардиолог: Никога няма да сбъркаме, ако кажем лоша дума за солта

Според проф. Постаджиян проблемът с високото кръвно се неглижира у нас

08.05.2024г. / 16 28ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Високото кръвно налягане остава водещ фактор, допринасящ за смъртността и преждевременното развитие на множество заболявания в световен мащаб. Хипертонията причинява над 50% от случаите на сърдечни заболявания, инсулт и сърдечна недостатъчност.

Сърдечно-съдовите заболявания продължават, а по нашите географски ширини са водеща причина за множество нехубави събития, които се случват. Разумно е човек да знае стойностите си на артериалното налягане. Малко ни убягва цялото това нещо. В повечето случаи се оказва, че им е съобщено за високото налягане. Това значи, че оттук нататък много неща трябва да се променят. Трябва да се приеме фактът, че това е едно многолико заболяване и то не минава. Това е нещо, с което ще трябва да се научим да живеем“, заяви кардиологът проф. Арман Постаджиян в студиото на „България сутрин“.

Проблемът с кръвното налягане е често неглижиран и по-често срещан при мъжете, отбеляза кардиологът.

Свързани статии

Със сигурност възрастта е фактор. Факт е, че това, което наблюдаваме в нашата страна, е едно подмладяване от 40-50 години и то предимно мъжкият пол. Това е мъжко заболяване. Много често това се неглижира като проблем и после се учудваме от резултатите. Има медикаменти, които самостоятелно и в комбинация регулират състоянието“, коментира гостът.

Проф. Постаджиян е на мнение, че е добре да сме физически активни, както и да избягваме солта в храната.

Имаме инициатива да има стойности за измерване на артериалното налягане вкъщи. Обучението на правилно измерване също е важно. Никога няма да сбъркаме, ако кажем лоша дума за солта. В хранителните продукти има прекомерно много сол. Категорично най-практичният съвет е това, както и да разширим физическата си активност“, добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Свързани статии

Коментирай