Кои са 7-те храни, виновни за целулита

Внимавайте със скритите мазнини

22.05.2024г. / 08 42ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

С названието „целулит“ определяме натрупванията от мазнини, които се образуват при притискане на съединителната тъкан под кожата ви. Той често се появява по бедрата, корема и задните части.

Целулитът прави повърхността на кожата да изглежда набръчкана и на бучки. Ако сте опитали всичко, за да се освободите от него, може би сте претърпели неуспех. Ето защо, вместо да се борите със сегашното положение, по-добре намалете причините, които водят до образуването на целулита и обърнете внимание на храненето.

Вижте кои храни да избягвате, за да предотвратите образуването на портокаловата кожа:

Дресинги, сосове и продукти за мазане 

За всички вас, любители на барбекюто, кетчупа и майонезата – тези сосове могат да се окажат по-скоро проблем. Въпреки че някои ястия изглеждат незавършени без вкусната добавка от дресинги и сосове, те играят ключова роля във формирането на целулита. Други продукти, които трябва да избягвате: сос за барбекю, соев сос, горчица, майонеза, обработен салатен дресинг и консервиран доматен сос.

Свързани статии

Преработени меса и сирена 

Сандвичите с деликатеси са както вкусни, така и леснодостъпни, но колбасите и изкуствените сирена са пълни с натрий (който често превишава препоръчителния дневен прием в едно малко хранене). Високите нива на натрий водят до задържане на вода. Задържането на вода е това, което ни кара да изглеждаме подути и добавя наднормено тегло върху нашите „проблемни зони“, което прави целулита още по-видим. Други продукти, които трябва да избягвате: деликатеси, бекон, червено месо, колбаси, преработено сирене и пълномаслени млечни продукти.

Газирани, кофеинови и алкохолни напитки 

Въпреки че алкохолните напитки не причиняват пряко образуването на целулит, те свиват кръвоносните съдове в кожата, което може да направи видимостта на целулит по-осезаема. Освен това, когато консумирате алкохол, вие зареждате тялото си с празни калории, като същевременно не му осигурявате полезни хранителни вещества, което допълнително води до наддаване на тегло.

С напредването на възрастта тялото ни е склонно да произвежда по-малко колаген, като по този начин се образува по-видим целулит, тъй като протеините, поддържащи кожата, намаляват. Това може да се каже и за напитки, които съдържат кофеин, като кафе и енергийни и газирани напитки, или изобилие от изкуствени подсладители, като сокове и енергийни напитки, които могат да бъдат вредни за състоянието на вашата кожа. Други неща, които трябва да избягвате: специални готови комбинации от кафе, плодови сокове с изкуствени аромати, газирани и енергийни напитки.

Свързани статии

Полуготови и пържени храни 

Полуготовите и пържени храни, макар и вкусни и удобни за приготвяне, очевидно са една от най-вредните храни, които можем да вкараме в тялото си. Пържените храни са с високо съдържание на мазнини и когато се готвят на изключително висока температура, се образуват токсични вещества, които не са полезни за тялото.

При поглъщане тези токсини се натрупват далеч от жизненоважни органи, което затруднява изхвърлянето им от организма. Отвъд генетиката, яденето на голямо количество пържени храни може да допринесе за лош приток на кръв и кислород, като същевременно причинява натрупване на мазнини във всички области. Освен че причинява целулит, консумацията на пържени храни, които са заредени с токсични вещества, може да причини същински „хаос“ в състоянието на кожата ви, причинявайки запушени пори, мазна кожа, обриви и акне. Други неща, които трябва да избягвате: пица, чийзбургери, пържени картофи, пилешки хапки, пръчици моцарела и всякакви други дълбоко пържени храни.

Сладкиши и лакомства 

Всички имаме желание за сладко от време на време, но понякога лека закуска може да помогне за ограничаване на силното желание. Такива закуски обаче не предлагат никаква хранителна стойност или полза за вашето тяло и цялостното здраве. Освен това никой не е способен на самоконтрол, когато става въпрос за хрупкав, вкусен чипс или шоколадови лакомства. Продуктите, които съдържат рафинирана сол, трансмазнини, рафинирано брашно и захар, могат да бъдат изключително вредни за тялото.

Прекомерното консумиране на преработени храни за дълъг период от време може да има пагубен ефект върху цялостното ни здраве, увеличавайки риска от коронарна болест. Когато тялото се храни с тези рафинирани соли и захари, то преминава „в режим на объркване“, без да знае къде да изпрати тази храна.

След това тялото брои тези калории и натрий като „разни“ мазнини и ги поставя в резерв, което води до натрупани мазнини и целулит. Въпреки че тези лакомства са вкусни, те ни карат да се чувстваме гладни по-дълго, тъй като преработените съставки са необходими в големи количества, за да ни дадат усещане за ситост, което води до прекомерно консумиране. Други продукти, които трябва да избягвате: бонбони, шоколадови блокчета, картофен чипс, десертни торти, бисквити и сладолед.

Свързани статии

Маргарин и продукти за мазане 

Преди няколко десетилетия учените открили, че ако инжектират растително масло с водород, то ще стане твърдо – и ще остане такова дори при стайна температура. Това откритие е причината за създаването на т. нар. трансмазнини, които също са склонни да се втвърдяват в тялото ви, където запушват артериите ви, което затруднява циркулацията на кръвта и кислорода. Това не само е опасно за сърцето, но също така може да причини отслабване тъканите на кожата, правейки дупчиците по кожата още по-изразени.

Свързани статии

Бял хляб 

За да се отървете от целулита, регистрираният диетолог и личен треньор Кристин Райзингер предлага да се откажете от храни, направени от бяло брашно, като бял хляб. Защо? Може да не мислите за белия хляб като за сладко удоволствие, но тялото превръща рафинираните въглехидрати в захар и след това в глюкоза (хранително вещество), което уврежда колагена, правейки целулита да изглежда много по-зле, отколкото е в действителност. Избирането на пълнозърнести храни вместо рафинирани ще ви помогне да избегнете натрупването на излишна глюкоза във вашия организъм, намалявайки появата на целулит и подпомагайки усилията ви за отслабване.

Коментирай