Здраве и красота

Какво представляват соматичните упражнения и как помагат на здравето?

При тях дишането е особено важно

23.05.2024г. / 05 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако искате да се чувствате добре, може би сте опитвали какво ли не, но сякаш може би нещо изпускате. Отслабването и добрата форма са мисия, която е свързана не само с храна, но и с движение. А към това уравнение трябва да добавим и нашето собствено самоусещане.

Чували ли сте за соматични тренировки? В следващите редове ще ви разясним повече за тази нова уелнес концепция.

Какво е соматично движение? 

„Соматичното движение помага на хората да влязат в хармония с тялото си, да освободят натрупаните емоции, да се отърват от травмата и да управляват психичното си здраве“, това споделя инструкторът Кристин Макгий. „Соматичното движение се извършва съзнателно и се фокусира върху вътрешното преживяване, а не върху резултата“, казва тя.

„Упражнението е физическа активност, която се прави, за да подобри вашата сила, издръжливост, мобилност или цялостно здраве. Често си представям соматичното движение като движение в името на движението и вътрешната връзка, за разлика от движението за крайна цел или резултат.“ Терапевтът по соматично движение Сю Чой казва, че обича да описва соматичното движение като начин за движение на тялото, който не се ръководи от представянето.

Какви са ползите от соматичното движение? 

Помага при хронична болка 

Научни изследвания показват, че соматичното движение може да помогне на много хора, които изпитват хронична болка. Например в едно проучване, хора с хронична болка, които редовно са се занимавали със соматично движение в продължение на една година, са имали 86% намаление на дните, в които са изпитвали болка, в сравнение с хора с хронична болка, които не са правили никакви соматични движения.

Свързани статии

Може да увеличи гъвкавостта и мобилността 

Основна причина, поради която соматичното движение може да помогне при хронична болка, е защото помага за гъвкавостта, баланса и мобилността – особено соматичните разтягания като йога и тай чи, които са вид форми на соматично движение. Специалистите обясняват, че за разлика от динамичните разтягания, които често се правят преди тренировка, соматичното разтягане включва задържане на разтягане, което помага както за гъвкавостта, така и за мобилността. Установено е, че йога и тай чи помагат за баланса, увеличават гъвкавостта и увеличават мобилността.

Свързани статии

Соматичното движение може да намали чувството на тревожност и да подобри настроението 

Чой подчертава, че в основата си соматичното движение е да идентифицирате как емоциите ви карат да се чувствате физически. Ако например започнете да се чувствате тревожни, може да е полезно да направите соматично дихателно упражнение и да определите къде го усещате в тялото си. Чувствате ли раменете си напрегнати? Стомахът ви е на топка? Имате ли главоболие? Научните изследвания показват, че този вид дишане и медитация могат да помогнат за намаляване на чувството на безпокойство и да подобрят настроението.

Може да ви помогне да се почувствате по-спокойни 

Много хора споделят, че по време на тези специфични движения изпитват чувство на отпуснатост или спокойствие. До този момент проучванията показват, че йога, която е една форма на соматично движение, води до релаксация, като ви помага да забавите дишането и да намалите сърдечната честота, което може да изведе тялото от режим на „борба или бягство“. Дихателната работа, която често е интегрирана в соматични упражнения, забавя сърдечната честота и води до чувство на релаксация.

Свързани статии

Може да бъде част от лечението на травма 

Научните изследвания сочат някои предварителни доказателства за соматични упражнения, които са способни да помогнат на хора с посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Може да ви помогне да станете по-свързани с емоциите си

Въпреки че науката изяснява, че емоциите влияят върху физическото здраве, можем да бъдем категорични, че не всеки е наясно с връзката която има между собствените си ум и тяло. Можете ли да се свържете наистина със себе си? Може би прекарвате дните си в преминаване от една задача към друга, опитвайки се да изпълните всичко в списъка си със задачи, а свободните моменти прекарвате в гледане на телевизия или скролване в социални медии като начин за умствено бягство.

Ако е така, ще забележите, че емоциите ви хващат неподготвени в изненадващи моменти – като например когато лежите в леглото и се опитвате да спите или се редите на опашка в магазина. Или може да изпитвате хронична физическа болка, без дори да се замисляте, че тя може да е свързана с вашите емоции.

Свързани статии

Кои са видовете соматични движения? 

Соматично разтягане 

Соматичното разтягане е статично; това е различно от динамичното разтягане, което можете да правите преди тренировка. Със соматичното разтягане вие вдишвате в разтягането и търсите състояние на „удължаване“.

Упражнения за ума и тялото като йога, бойни изкуства, тай чи, танци и пилатес 

Връзката ум-тяло е неразделна част от това, което е йога. Други форми на упражнения, които се фокусират върху умишлено движение на тялото, също могат да бъдат форма на соматично движение. Това включва бойни изкуства, тай чи, пилатес и танци.

Дишане 

Когато правите бавно и контролирано дишане, става по-лесно да идентифицирате къде може да се задържи болка или напрежение в тялото. Освен това си предоставяте възможност за саморефлексия и за възможност да усетите как се чувствате емоционално. Дишането помага за успокояване на централната нервна система, което може да намали безпокойството и да доведе до усещане за по-спокойно състояние на релакс. 

Коментирай