Антистареещи храни, които да ядете след 35. Снимка: istock
Стареенето е необратим процес. Въпреки това, учени смятат, че начинът ни на живот, който включва и изборът ни на храни и напитки, може да помогне да забавим тези процеси на клетъчно ниво и особено това на кожата ни.
Антиоксидантите, включително витамини А, С, Е и минерали като селен, помагат за защитата на тялото от атаката на свободните радикали. Известно е, че допринасят за минимизирането на клетъчните увреждания и предотвратяват стареенето. Храни, богати на антиоксиданти са горските плодове, морковите, листните зеленчуци и ядките, цитруси, спирулина и други.
Омега-3 е друг важен фактор за намаляване на възпалението и подпомагане на антиоксидантните процеси. По-мазните риби като сьомга и скумрия, както и растителните масла като зехтин и ленено масло, са отлични източници на омега-3, полезни за цялостното здраве. Омега-3 освен в лененото семе се съдържат в ядките, семената от чиа, спанака, морските дарове и други.
Протеинът е от съществено значение за изграждането и възстановяването на тъканите, като помага за поддържане на стегната кожа и мускулен тонус. Източници на протеини като немазно месо, тофу, яйца и бобови растения са много полезни за здравето и допринасят за забавяне на стареенето на кожата. Освен това ни осигуряват ситост и енергия.
Те са важни за цялостното ни здраве. Фибрите са незаменими против стареене, сочат изследвания. Смята се, че те подобряват храносмилането, помагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и подкрепят сърдечното здраве. Храните, богати на фибри, като пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове, семена.
Зеленият чай е богат на полифеноли, включително епигалокатехин галат (EGCG), катехини и галова киселина, които помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, невродегенерация, преждевременно стареене и други хронични състояния. Полифенолите в зеления чай също помагат за предпазване на кожата от увреждане от околната среда и забавят процеса на стареене.
Богат източник на витамин Е, който е мощен антиоксидант, важен за здравето и красотата на кожата. Също така, пълнозърнестите храни помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и предпазват кожата от увреждане.
Проучване от 2021 г. установи, че консумацията на ядки при възрастни хора може да подпомогне по-здравословното стареене. По-конкретно, дългосрочният прием на ядки – особено в комбинация със здравословна диета, може да помогне за намаляване на когнитивния спад и предотвратяване на свързаната с възрастта мускулна загуба. Но много е важно ядките да се консумират сурови, като някои от тях е важно и да бъдат предварително накиснати във вода. Повече по темата може да прочетете тук.
Киселото мляко съдържа пробиотици, които подобряват храносмилането и стимулират полезните чревни бактерии, поддържайки по-здрава кожа. То е и отличен източник на калций, което помага за намаляване на риска от остеопороза.
Според западни изследвания, качественият мед може да помогне за предпазване от свързания с възрастта когнитивен спад. Суровият, нефилтриран мед е особено полезен за борба със стареенето, тъй като съдържа антиоксиданти, витамини, аминокиселини и протеини, сочат изследванията.
Качественото какао, в това число и какаовите зърна, са богат източник на полифеноли, които действат като антиоксиданти в организма. Какаото съдържа флавоноиди, за които се смята, че намаляват риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и когнитивен спад. Освен това, флавоноидите и антиоксидантите в какаото могат да предпазят кожата от увреждане от слънцето и да забавят стареенето.