Съставки от азиатската кухня за повече здраве. Снимка: istock
Ряпа дайкон, зелен лук, сусамово масло, джинджифил, бок чой, морски дарове... Звучат вкусно нали? Те са част от толкова богата на вкусове и полезни храни азиатка кухня.
Не само обогатяват ястията, но са и много полезни за здравето.
Вижте още няколко азиатски съставки за добро здраве.
Консумирани както в азиатската, така и в западната кухня, орехите са богати на полезни вещества, включително омега-3 мастни киселини, витамин Е и фолати. Всички тези хранителни елементи са много важни за добрия метаболизъм, здравето на очите, сърцето, мозъка други.
В традиционната китайска медицина орехите са „затопляща“ храна, благодарение на полезните си мазнини, за които се смята, че повишават телесната ни температура в студените месеци.
Ттози традиционен корейски деликатес набира популярност. Кимчи традиционно е приготвен от зеле. Ферментирал е, така че съдържа пробиотици, които поддържат здравословен чревен баланс. Подходящ е да се консумира самостоятелно или можете да опитате да го добавите към яхнии, пържени ястия, сандвичи или яйца.
Малките червени плодчета са китайско средство против стареене за поддържане на здравето на очите и бъбреците в продължение на над 3000 години. Подходящи са за чай, ястия, здравословни десерти, овесена каша, смути, салати. Годжи бери са добър източник на витамини C и A, фибри, желязо, цинк, антиоксиданти и протеини. Доказано е, че консумацията им поддържа имунната система, насърчава здравето на кожата, стабилизира кръвната захар, предотвратява увреждането на черния дроб и помага при депресия, тревожност и безсъние.
Куркумата е често срещана подправка в азиатката кухня. Тя е чудесна добавка към ястия, смутита. Може да се намери като корен, на прах. Съдържа куркумин, активна съставка с мощни противовъзпалителни свойства, който е силен антиоксидант.
Също така подобрява мозъчната функция, намалява риска от сърдечни заболявания. Консумацията на куркума се смята, че помага за забавяне на стареенето, бори се с депресията и дори може да помогне при пациенти с болестта на Алцхаймер, сочат западни изследвания.
Много използвана в кухните на Югоизточна Азия, лимонената трева е тропическо растение със сладко-кисел аромат и леко сладък вкус. Тя е богата на фибри, витамини, желязо, цинк, фосфор и магнезий. Според западни изследвания ароматът на лимонената трева може да помогне при стрес и тревожност, а консумацията ѝ може да предотврати инфекции.
Проучване, публикувано в списание The Food Chemistry, показва, че лимонената трева може да подобри оралното здраве, като ограничи растежа на бактериите. Друго проучване в Journal of Medicinal Food отбелязва, че пиенето на чай от лимонена трева може да повиши нивата на червените кръвни клетки.
Известно е, че лимонената трева насърчава храносмилането, намалява риска от рак, подобрява метаболизма.
Мисо е ферментирала традиционна японска подправка, направена от соеви зърна, която съдържа пробиотици, които подпомагат чревното здраве. Към ферментацията на мисо могат понякога да бъдат добавяни и други продукти като пшеничени, ечемични, оризови зърна.
То е богато и на холин и витамини от група В, които подпомагат когнитивната функция, и витамин К, който помага за съсирването на кръвта. Мисо е чудесно като основа за марината на месо или риба или като дресинг, който да се поръси върху зеленчуци, както и за супи.