Здраве и красота

Детокс подправки, които можете да добавите към ястията си 

Добавете малко канела към капучиното си

11.04.2024г. / 05 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въпреки че обилните трапези и зимни празници вече са далеч зад гърба ни, с идването на пролетта, всеки от нас иска да изглежда малко по-свежо и да се чувства по-добре. Ако не харесвате прекалено ограничаващите режими, можете просто да добавите няколко детоксикиращи подправки към менюто си. А ето и кои могат да бъдат те:

Куркума 

Куркумата е подправка, използвана широко в азиатската кухня, за боядисване, за придаване на цвят и за рецепти с горчица. Въпреки това, тя също е била използвана от векове като лекарство за лечение на рани, порязвания и натъртвания, както и за облекчаване на проблеми със стомаха и черния дроб. Сред многото активни биохимични съединения на куркумата, куркуминът е най-изследваният за ползите за здравето. Той има антибактериални, противовъзпалителни, противотуморни, антивирусни и антиоксидантни свойства. Освен това има способността да детоксикира черния дроб и да пречиства кръвта, като действа като почистващо и тонизиращо средство за кожата, лекува порязвания и натъртвания и е мощен антиоксидант. Накратко, това е универсална детоксикираща подправка, независимо дали я използвате вътрешно или външно. 

Свързани статии

Черен пипер 

Може да си мислите, че черният пипер е добър само за добавяне на вкус към вашите ястия, но може да се използва и за облекчаване на възпалено гърло, кашлица и задръствания в гърлото. Тази почистваща подправка е полезна и за облекчаване на запек, зъбобол, слънчево изгаряне, нарушения на съня и лигавични абсцеси.

Канела

Канелата се получава от вътрешните кори на четири вида вечнозелени дървета. Използва се като подправка както в сладки, така и в солени ястия. Много преди да се настани в кухнята ви, канелата има дълга история на употреба като детокс подправка в китайската и традиционната индийска медицина (аюрведа). Призната е като антиоксидант, пречиства кръвта и контролира високото кръвно налягане. Няколко изследвания са показали нейните антиоксидантни свойства и способността ѝ да пречиства свободните радикали. Канелата намалява оксидативния стрес и насърчава клетъчната цялост. 

Свързани статии

Кимион 

Кимионът съдържа няколко витамина и минерала и има голям процент на желязо в семената. Поради това той има дългогодишна репутация в традиционната медицина. Кимионът притежава антиоксидантни, антисептични, противогъбични, противовъзпалителни, противотуморни, карминативни и слабителни свойства; подпомага храносмилането и облекчава киселинността. Полезен е и при сърдечни заболявания, хронична треска, повръщане и безвкусие. Може дори да се прилага външно върху области на тялото, които са подути поради нараняване. Проучване от 2005 г., проведено върху мишки, демонстрира антиоксидантните и детоксикиращи свойства на кимиона. Много други изследвания са показали антиканцерогенните му свойства.

Свързани статии

Риган 

Риганът е ароматна билка, която често се използва в средиземноморската кухня. Той съдържа две съединения – карвакрол и тимол, които имат противовъзпалителни свойства. При изследвания животни, хранени с етерично масло от риган, имат подобрени маркери на чревната бариерна функция.

Свързани статии

Чесън 

Органосерните съединения, открити в чесъна, засилват вашите естествени ензими за детоксикация. В същото време те повишават нивата на глутатион и сяра. Ранните изследвания показват, че чесънът има потенциала да засили елиминирането на токсини до 50%.

Свързани статии

Шафран 

Дълго време използван заради множеството си ползи, шафранът е най-скъпата подправка в света. И има защо! Той се използва в традиционните лечебни практики заради неговите противовъзпалителни, антиейдж и антиоксидантни свойства. Проучванията показват, че шафранът може да помогне в процеса на детоксикация чрез увеличаване на чернодробните ензими.

Свързани статии

Коментирай
Свободно време