Коя е подправката, която се грижи за сърцето и метаболизма през есента и зимата?. Снимка: istock
Той става все по-предпочитан за ежедневна консумация, тъй като има много разнообразни начини да го добавим към менюто си. Джинджифилът – ароматен, приятно пикантен, подправката, която можем да ползваме сушена или като свеж корен.
Богат е на летливи масла и активни фенолни съединения. Джинджифилът е подходящ за консумация през цялата година, но е особено полезен през есента и зимата, когато е важно да стоплим тялото си отвътре навън. Харесваме го в есенните сладки с канела, смутитата, азиатските ястия и т. н.
Защо той е особено полезен за здравето в сезона на падащите листа и снежинките?
1. Подсилва имунната система – Джинджифилът съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, като гингерол. За тях е известно, че подпомагат отбранителните функции на тялото, особено в сезона на настинки и грип.
2. Помага да се възстановим по-бързо по време на настинки и грип – Чай от или с джинджифил, може да облекчи неразположенията в гърлото, да намали носна или гърлена конгестия и да подпомогне дишането. Коренът от джинджифил е чудесна добавка към витаминозните фрешове.
3. Има „затоплящ“ ефект и подобрява кръвообращението – В студените месеци много хора усещат студени крайниците си. От друга страна, джинджифилът може да стимулира кръвообращението и да допринесе за усещане за „топлина отвътре“.
4. Поддържа добро храносмилане – През есента и зимата по-често се консумират по-тежки храни. Джинджифилът подпомага перисталтиката на храната през стомашно-чревния тракт, намалява подуването и дискомфорта, облекчава гаденето.
5. Има противовъзпалителен ефект – Хронично възпаление, ставни болки, скованост са по-често усещани през студените сезони, сочат изследвания. Ароматната подправка може да бъде полезна за намаляване на възпалението в организма.
6. Подпомага дишането – Джинджифилът може да подпомогне изчистването на слузта и да облекчи дихателните пътища, особено когато страдаме от кашлица.
7. За повече енергия и добро настроение – Студеното време и по-късите дни могат да влияят на настроението и енергията ни. Но ако добавим малко от пикантната подправка към ястия, супи, фрешове, чай, се смята, че тя може да ни помогне да се чувстваме по-енергични и с добро настроение.
8. Подпомага кожата – През есенно-зимния период кожата ни често е по-суха и стресирана. Благодарение на антиоксидантите, джинджифилът може да подкрепи нейното здраве.
9. Подобрява метаболизма – Според някои западни изследвания, консумацията на джинджифил може да засили метаболизма и да потисне апетита, което помага за това да не пълнеем толкова през есента и зимата.
10. Поддържа сърдечносъдовата система – Изследвания показват, че редовната консумация на джинджифил може да доведе до по-ниски нива на триглицериди и LDL (лошия) холестерол. Разбира се, важно е да се храним като цяло здравословно, да имаме редовна физическа активност и да не пропускаме терапията ни назначена от лекар.
11. Подпомага противодействието към алергии – През студения сезон могат също да се наблюдават алергични реакции. Джинджифилът може да окаже помощ чрез своите антихистаминни и противовъзпалителни ефекти, смятат учени.
Въпреки неговата полезност, с консумацията на джинджифил не бива да се прекалява.