15 фактора, отслабващи имунитета ни

Вижте кои са

19.11.2025г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
15 фактора, отслабващи имунитета ни. Снимка: istock

15 фактора, отслабващи имунитета ни. Снимка: istock

Имунната система е невидима за нас, но тя е винаги в готовност, за да се бори с вируси, бактерии и други „неприятели“ на тялото ни. Докато често мислим, че добрият имунитет зависи само от витамини или добавки, истината е, че ежедневните ни навици имат също толкова голямо значение за това да сме здрави. 

Вижте 15 фактора, отслабващи имунитета ни. 

1. Недоспиване

Според западни изследвания, по-малко от 6–7 часа сън на нощ отслабват активността на естествени „клетки-убийци“, които са първата линия на защита срещу вируси. Липсата на сън повишава и възпалителните маркери в тялото, което прави имунната система по-бавна и по-неефективна.

2. Хроничен стрес

Постоянният стрес води до непрекъснато отделяне на хормона на стреса кортизол, който „потиска“ имунните реакции. Тялото влиза в режим „оцеляване“, а не „защита“, което позволява на вирусите да се размножават по-лесно.

Свързани статии

3. Честа консумация на захар

Според анализи западните източници, голямото количество рафинирана захар намалява ефективността на белите кръвни клетки за няколко часа след консумация. Това създава „прозорец“, в който сме по-уязвими към инфекции. Не бива да забравяме, че захар се съдържа освен в лакомствата, а и в готовите сосове, безалкохолни напитки и т. н.

4. Пропускане на хранения

Когато кръвната захар е в колебливи стойности, тялото произвежда повече стресови хормони. Това „обърква“ сигналите към имунната система. Според някои западни нутриционисти, регулярното хранене поддържа хормоналния баланс, който е важен за защитните механизми.

5. Недостатъчен прием на протеин

Имунните клетки се изграждат от аминокиселини. Липсата на достатъчно протеин в менюто ни. особено при диети с много малко калории, може да доведе до по-слаб имунен отговор и по-бавно възстановяване. Протеини се съдържат не само в храните от животински произход, но и в бобовите култури, ядките, семената.

Свързани статии

6. Заседнал начин на живот

За леката физическа активност, като разходки, йога, пилатес е доказано, че увеличава циркулацията на имунните клетки. Когато не се движим достатъчно, тези клетки се „задържат“ в органи и лимфни възли, вместо свободно да патрулират в тялото, сочат изследвания.

7. Консумация на алкохол по-често от 1–2 пъти седмично

Алкохолът засяга имунната функция на черния дроб и намалява защитата на лигавиците, което е нашата „бариера“ срещу патогени. Големи западни проучвания откриват връзка между редовното пиене и по-честите инфекции.

8. Тютюнопушене 

Няма по-малко вредно пушене. Според западни изследвания дори вейповете увреждат ресничките в дихателните пътища, които изчистват бактерии и вируси. За пушачите е доказано, че обикновено имат намалена функция на белите дробове и отслабени защитни клетки. 

9. Дехидратация

Когато тялото е обезводнено, лигавиците в носа и гърлото изсъхват. Това улеснява навлизането на микроби. Освен това кръвта става по-гъста, което забавя транспортирането на имунни клетки.

Свързани статии

10. Нисък витамин D

Това е много важен витамин, защото той регулира стотици процеси, включително имунните реакции в тялото ни. Недостигът на витамин D е свързан с по-чести настинки, инфекции и по-бавен имунен отговор. Чрез кръвни изследвания и консултация с лекар може най-точно да се определи дали имаме недостиг на витамина и се нуждаем допълнително от хранителни добавки. 

11. Прекарване на малко време на открито

Свежият въздух и естествената светлина регулират циркадните ритми, подобряват съня и намаляват стреса. Всичко това влияе на имунната система. Разходките увеличават циркулацията на защитните клетки, подобряват настроението ни, особено ако сме сред природата. 

12. Честа консумация на преработени храни

Преработените храни, съдържащи трансмазнини, консерванти и рафинирани масла, поддържат хроничното възпаление в организма, което е враг номер едно на силния имунитет. Преработените храни са всички колбаси, лакомства, готови сосове, храни в консерви, овкусени ядки, бисквити, замразени пици и други. 

13. Липса на омега-3 мазнини

Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект, смятат учени. Според западни диетолози когато в тялото ни има достатъчно от тези мастни киселини, ние сме по-малко податливи на хронични възпаления. Омега-3 мастните киселини се съдържат в месо, яйца, ядки, семена, спанак, риба и други. 

14. Честа употреба на антибиотици

Антибиотиците унищожават не само вредни бактерии, но и полезните, които се намират в червата. Доказано е, че 60–70% от имунитета е в микробиома. Нарушеният микробиом се свързва с по-слаба имунна система. 

15. Липса на социални контакти и време сред природата

Социалната изолация повишава риска от депресия и стресови състояния. Според проучвания, контактът с природата дори 20 минути дневно намалява кортизола и подкрепя имунната система. 

Тази статия има само информативен характер. При неразположения и чести боледувания се допитайте до лекар. Преди прием на хранителни добавки също се допитайте до лекар. 

Свързани статии

Коментирай