11 ползи за здравето от консумацията на тиква

Облекчава запека

24.11.2025г. / 08 31ч.
Михаела Лазарова
11 ползи за здравето от консумацията на тиква . Снимка: istock

11 ползи за здравето от консумацията на тиква . Снимка: istock

Щом настъпи есенния сезон, знаем, че към менюто ни ще добавим така любимата ни тиква. Тя е специална, защото ароматът ѝ създава усещане за топлина, уют, но и защото е много полезна за нашето здраве. Известно е, че редовната ѝ консумация допринася за здравето на очите, черния дроб, костите, пикочната система. 

Как още тиквата се грижи за здравето ни?

1. Богата е на хранителни вещества – Тиквата съдържа много витамини и минерали, сред които  витамини A, C, E и витамини от група B, калий, магнезий, желязо, манган, фосфор и цинк. В същото време тиквата е с малко калории. 

2. Тя е добър източник на бета-каротин – Тиквата е богата на каротеноиди, особено бета-каротин, които се превръщат във витамин A в тялото. 

3. Има антиоксидантна активност – Вкусната тиква съдържа антиоксиданти като бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които помагат за неутрализиране на свободните радикали, сочат изследвания.

Свързани статии

4. Полезна е за сърдечното здраве – Консумацията на тиква ни осигурява калий, фибри, и минерали като магнезий, за които се смята, че могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

5. Укрепване на имунната система – Хранителните вещества в нея, заедно с антиоксидантите, подпомагат имунната функция. 

6. Подобрява храносмилането – Фибрите в тиквата подпомагат движението на червата и общото здраве на храносмилателната система. Тя е една от най-полезните храни при запек.

7. Помага за отслабването – Тъй като тиквата е с малко калории, високо съдържание на вода и фибри, тя може да засити и да допълни здравословното меню за отслабване. 

Свързани статии

8. Поддържа здрава кожата – Каротеноидите, витамин C и E в тиквата, помагат за защита на кожата и синтеза на колаген. 

9. Има противовъзпалителни свойства – Тиквата ни осигурява и растителни омега-3 мастни киселини. Заедно с богатството от антиоксиданти, те могат да намалят възпалението, смятат учени. 

10. Подобрява съня – Тиквените семки са богати на триптофан. Това е аминокиселина, която тялото преобразува в серотонин и мелатонин, които подпомагат добрия сън, сочат изследвания. 

11. Помага срещу анемия – Тиквените семки съдържат желязо и фенолни съединения, които могат да подпомогнат образуването на червени кръвни клетки. 

Как може да консумираме тиква?

Тиквата е един продукт, който е подходящ за приготвяне на сладки и солени рецепти. От десерти до основни ястия, супи, предястия... Възможностите са много. Ето няколко кулинарни идеи, които може да приготвите с тиква. 

Свързани статии

Свързани статии

Свързани статии

Свързани статии

Свързани статии

Коментирай