Три коледни подправки за баланс на кръвната захар и срещу подуване. Снимка: istock
Коледните и новогодишни празници винаги са свързани с много забавление, трескава подготовка, пътувания и обилно хапване. Последното от списъка винаги оказва влияние върху нивата на кръвната ни захар и инсулина, а комбинирането на всичките ни любими храни и напитки, често води и до подуване.
Но не бива да забравяме, че на помощ имаме три прекрасни коледни подправки, за които е доказано, че помагат за баланса на кръвната захар – канела, индийско орехче и джинджифил.
Въпреки че тези подправки се отглеждат в тропиците, те са станали тясно свързани със зимните празници в много държави по света.
Джинджифилът се използва както в сладки, така и в солени рецепти в световните кухни. Корените му узряват за 8–10 месеца. Растенията могат да се прибират по всяко време на годината, ако са достигнали зрялост и не са били изложени на студ или силен вятър.
Джинджифилът се изкопава заедно с целия корен, за да се достигне до подземните коренища. Те функционират като подземни стъбла, които съдържат хранителни вещества, помагащи на растението да преживее зимата. При настъпване на студено време растението използва запасите си, което значително понижава качеството на прибрания джинджифил.
Индийското орехче се получава чрез смилане на семената на дървото Myristica fragrans, вечнозелено дърво от Индонезия. Дърветата започват да цъфтят на шестата си година, но максималното производство настъпва около 20-ата година. Самото индийско орехче се получава чрез смилане на вътрешното семе.
Канелата се получава от кората на два вида дървета Cinnamomum verum за пръчки канела и Cinnamomum cassia за смляна канела. Двата вида имат различна текстура и аромат, но и двете се извличат от външния слой на кората. Производството обикновено започва след две години от засаждането на дървото.
Канелата, джинджифилът и индийското орехче често се описват като „топли“ подправки. Този ефект е по-скоро свързан с начина, по който влияят на организма, отколкото с географския им произход, пише independent.co.uk
Канелата съдържа съединение, наречено цинамалдехид, което ѝ придава характерния вкус и аромат и активира нервни пътища, свързани с усещането за топлина, подобно на начина, по който капсаицинът в чушките предизвиква усещане за болка. Цинамалдехидът също така помага за намаляване на нивата на кръвната захар. Канелата се използва в традиционната медицина в Азия от хиляди години заради антибактериалните си свойства и подпомагането на храносмилането.
Джинджифилът и индийското орехче съдържат множество съединения, които подпомагат храносмилането и могат да предпазват от вирусни и бактериални инфекции. Джинджифилът е ефективен срещу гадене благодарение на съдържанието на джинджерол, който увеличава перисталтиката на червата, намалява образуването на газове и предотвратява подуването.
Джинджифилът и канелата имат антидиабетичен ефект. Те могат да понижават кръвната захар и да увеличават серумния инсулин, който регулира съхранението на глюкозата в организма, като я пренася от кръвта в клетките. Това подпомага енергийното усвояване на храната.