Затоплящи храни и подправки за есента – в хармония със сезона. Снимка: istock
В много културни и традиционни практики, включително традиционната китайска медицина и аюрведа, есента е сезон на освобождаване и подготовка за интроспекция. Тя е сезон за преминаване от външната енергия на лятото към по-бавно, по-рефлективно състояние. Енергетиката на есента ни насърчава да:
Заземим и центрираме себе си – Точно както дърветата отделят листата си, есента ни кани да освободим това, което вече не е в наша полза, независимо дали става въпрос за емоции, навици.
Изградим вътрешна топлина - С охлаждането на външния свят можем да балансираме тази промяна, като култивираме топлина вътре в себе си. Тук затоплящите храни и подправки играят важна роля.
Укрепване на белите дробове и имунната система – Белите дробове се свързват с есенния сезон. Подкрепата за здравето на белите дробове със специфични храни и билки помага за предпазване от сезонни заболявания и насърчава емоционалния баланс.
Кореноплодни зеленчуци – Сладките картофи, морковите и цвеклото са заземяващи и дълбоко подхранващи. Тези храни растат под земната повърхност, напомняйки ни да се вкореним през това време на сезонна промяна. Към тези зеленчуци не забравяйте да добавите и вкусните и полезни гъби. Те ни осигуряват така важния витамин D.
Тиква и тиквички – Тези зеленчуци са символ на реколтата, носейки ни храна, топлина и подкрепа, докато дните стават по-къси.
Пълнозърнести храни – Овесът, ечемикът и кафявият ориз се усвояват бавно и осигуряват постоянна енергия. Зърнените храни затоплят и укрепват тялото, помагайки за стабилизиране на вътрешната температура, когато околната среда се охлажда.
Домашни бульони – Богат на минерали бульон, подобен на домашно приготвена пилешка супа, само бульон от телешки кости, ни осигурява основни витамини и минерали, както и аминокиселини, колаген. Бульон може да помогне за подхранване и възстановяване на цялостното здраве и жизненост през есента. Тук може да намерите разнообразни рецепти за вкусни супи.
Затоплящите подправки имат балансиращ ефект върху хладните, сухи и ветровити характеристики на есента. Те помагат за стимулиране на кръвообращението, подпомагат храносмилането и създават вътрешна топлина.
Канела – Освен сладкия си вкус, канелата помага за хармонизиране на храносмилателната система и добавя усещане за топлина и комфорт. Изберете цейлонска! Канелата също така подобрява настроението и балансира нивата на кръвната захар.
Джинджифил – Известен със своите мощни затоплящи свойства, джинджифилът помага за противодействие на есенната хладина, което го прави идеален за чайове, супи и дори като добавка към фрешове. Освен това укрепва имунитета.
Куркума – Тази златна подправка предлага както затоплящи ефекти, така и противовъзпалителни ползи, помагайки ви да останете балансирани и здрави.
Кардамон – Това е друга затопляща храносмилателната система подправка, която освежава дъха, стимулира апетита и подобрява храносмилателната и чернодробната функция. Кардамонът е ефективен и при сутрешно гадене. Може да се добавя към чай, сладкиши, супи, хляб.