Цветя

Коледниче – зимната радост у дома

Коледарче срещу скандали у дома

02.01.2013г. / 15 20ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Коледничето (Schlumbergera) е многогодишно стайно растение и може би много от вас, които отглеждате красота от този вид се радвате на цветове по Коледа. Много от нас го наричат коледарче, защото винаги цъфти по Коледа. Идва в дома да донесе радост, хармония и да пробуди най-доброто у хората. Според народните вярвания коледарчето предпазва дома от зли думи, скандали и пререкания.

Как знае кога е Коледа не мога да разбера, но винаги нацелва момента и то без да му се помага.
Много се учудих когато веднъж се загледах в една саксия с коледниче и видях кактус – доста се позачудих как така коледничето съжителства в симбиоза с кактус! Е, докато не разбрах, че всъщност самото коледниче си е вид кактус. Доста приятен вид – без бодли, но с прекрасни цветове.

 

Свързани статии

Произхожда от влажните бразилски гори и явно пази спомена за жаркото тропическо лято, което съвпада с нашата зима и си цъфти ли, цъфти посред снеговете. Това обяснение е доста странно, но е факт. Мисля си, че когато го държим при по-ниска температура през зимата, все пак пропуска да цъфти, затова и се радвам толкова тази зима, че цъфна – щом цъфти – значи му е топличко.

Всъщност коледничето няма много общо с типичните кактуси, защото изисква доста повече грижи. Трябва да го насадите в рохка почва, саксията да му е достатъчно широчка, да го торите, поливате и къпете редовно – особено през лятото. Температурните изисквания са му над 10 градуса и до 25 градуса.
Не обича да го местите и да го разнасяте насам-натам – доволно е да си има едно място и да си го знае – най-добре да е светло, но без пряка слънчева светлина. Тази година явно съм му нацелила идеалното място всред домашната цветна джунгла. През лятото редовно се полива и тори, а през септември поливането трябва да намалее и точно тогава се образуват пъпки. След като видите, че пъпките са се оформили може отново да продължите да го поливате както преди. Но не бива да се мести, защото пъпките може да окапят.

Ако започне да цъфти около Коледа може да се радваме и целия януари на цветовете му. Цъфти с розови цветове. Получава се доста приятна картинка – зелена бухнала полянка с розови цветчета. След като прецъфти, отново може да намалите поливането и през тези месеци – ранна пролет може да го пресадите, ако саксията му е омаляла. Като при децата – трябва нов, по-голям номер обувки. Вкореняването става лесно, просто откъсвате малко от коледничето и го засаждате в новата саксия, това му е достатъчно, за да си пусне коренчета. Ако погледнете ще видите, че има власинки, които лесно и бързо стават на коренчета. Ето това е прекрасна идея, от която може да се възползвам през март да насадя 10-тина малки саксии, така че да имам цъфнали коледничета за подаряване за другата Коледа. Трябва да сме оптимисти, че всичко ще е наред и следващата Коледа отново ще празнуваме.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Petranka ( преди 8 години )
Kak da se grija sa nego ot may di septemvri?Blagodarjaproletvprogress***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 0 rate down comment
ния ( преди 10 години )
Имам дългогодишен опит -не е вярно че му трябва топло за да цъфти-точно обратното- когато е в студена стая цъфти.Даже една цяла зима го оставих на остъклената си тераса и цъфтя защото предната година в топла стая стоя само на листа .И друго-цвета му не е само розов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
дида ( преди 11 години )
В Средиземноморските държави коледарчето цъфти и през лятото. Достатъчно е да му обливаш листата с вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )