Тя, звездата

Теодора Бонева: Вкусното и здравословно хранене е умерено и семпло, а не скъпо

Кулинарят и майстор сладкар Теодора Бонева споделя съвети към начинаещите готвачи

10.03.2022г. / 09 08ч.
Мария Дуковска
Теодора Бонева. Снимка: личен архив.

Теодора Бонева. Снимка: личен архив.

Теодора Бонева е ресторантьор, хоби готвач и сладкар. Теди се занимава с кулинария и ресторантьорство от 15 години, а най-голямата ѝ страст са сладкишите и печивата. Зрителите на влога „Ето как“ имаха възможност да надникнат в нейния кулинарен свят, малко след участието ѝ в кулинарното шоу MasterChef България. Теодора е в журито на кулинарния конкурс „Вкуси света с Az-jenata.bg“ и специално за читателите ни разкрива любопитни неща от професионалния си път, както и дава полезни съвети към начинаещите кулинари. Приятно четене.

Кога и как откри, че кулинарията е твоята страст?

Готвенето е страст, която ме зарежда, адреналин, към който се пристрастяваш.

Какво обичаш да приготвяш за семейството си?

Семейството ми е много капризно, трудно е да ги изненадам. Дъщеря ми е фен на японската кухня, много обича тофу, суши, рамен.

Ти си отдавна в ресторантьорския бизнес и имаш наблюдения върху кулинарния вкус на българите. Как се променя той, развива ли се според теб? И как би могъл да се развие повече?

Хората стават все по-претенциозни и това все повече ме радва, това е кулинарно израстване и от двете страни. Вкусът се възпитава, това е и моята работа, да предлагам все повече и по-различни гледни точки.

Каква е най-странната комбинация от храни, която си опитвала, но е била изненадващо вкусна?

Обичам да откривам повече и все по-вълнуващи вкусове. Добрите попадения се превръщат в част от менюто ми. Трудно се изненадвам, но не харесвам свободни съчетания без вложена мисъл.

Какво би посъветвала дамите, които искат да впечатлят определен мъж с кулинарни умения? Все пак нали любовта минава през стомаха...

Има голям избор на кулинарни курсове. Аз самата съм посетила доста. Там е мястото, където освен че ще научат нещо полезно, ще придобият повече кулинарни умения, ще срещнат нови хора и ще си изкарат страхотно!

За какво още мечтаеш да ти се случи в света на кулинарията? Например книга с рецепти?

Книгите са ми любими, може и аз да напиша някой ден, но на този етап не разполагам със свободно време. Подготвям ТВ кулинарен проект с невероятен екип и там са насочени усилията ми в момента.

Как би отговорила на въпроса „Как да готвя здравословно и вкусно, когато нямам достатъчно средства“? Много хора биха искали да приготвят храната си с по-разнообразни продукти, но са възпирани поради финансови причини. Какво би им дала като съвет?

Според мен колкото по-малко ядеш, толкова си по-здрав. Дори един ден в седмицата е добре за тялото да гладуваме. Ако се храним семпло и премерено, не е до средства, а до правилно хранене. И въпросът е искаме да се нахраним или искаме да се натъпчем. Защото и за двете неща ще отделим средства, но въпросът е какво искаме да постигнем, как искаме да се чувстваме. 

Кои са основните съставки за едно перфектно ястие?

Задължителна и основна съставка на всяко едно перфектно ястие е любов - обич към вкусната храна и любов към хората, за които я приготвяме с желание.

Ако трябва да приготвиш изискана вечеря, но нямаш голям бюджет, какви ястия би приготвила? 

Винаги има възможност домакинът да се представи чудесно, стига му да има добро сърце. Така всичко, което предложи на гостите си, ще бъде невероятно, топло и уютно. 

 

Свързани статии

Твоят съвет към читателите на Az-jenata.bg, как да обогатят кулинарните си умения?

Винаги, ВИНАГИ опитвайте ястието си, докато готвите. Имам около 5 лъжички със себе си, когато готвя. Това ви позволява да регулирате подправката, вкуса и времето за готвене.

Отначало е трудно да разберем какво да коригираме, но с течение на времето се усъвършенстваме и това наистина прави ястията по-добри.

Снимки: личен архив Теодора Бонева.