Свободно време

Какво се случва с мозъка, когато ви събудят внезапно?

Внезапното прекъсване на съня има лоши последици

09.07.2018г. / 10 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Събуждането през нощта вреди на мозъка и организма ви много повече, отколкото просто да ви изтощава. 

Има много причини, поради които можете да прекарате неспокойна нощ – малко бебе, болно или нервно куче, купон у съседите или просто мисълта ви не спира да препуска заради многобройните проблеми за решаване. 

Каквато и да е причината за събуждането, вие ще сте уморени, дори крайно изтощени на сутринта. Но това не е всичко. 

Топ 10 храни за мозъка

Има няколко други неща, които се случват с мозъка ви, когато по някаква причина се събудите през нощта или имате неспокоен сън. Това засяга физическото и психическото здраве. 

Вашият мозък губи остротата и бързината си 

Когато се събуждате през нощта, още повече ако събужданията са чести, когнитивните способности, концентрацията и вниманието биват силно възпрепятствани. Това обяснява защо шофирането, когато сте уморени, е толкова трудно. Не можете да реагирате адекватно и навреме, отколкото когато сте бодри и наспали се. 

Ако не се си доспали качествено, не можете да отговаряте скорострелно на въпроси от страна на шефа ви, например. Не можете да се сетите за неща, които сте правили или казали. Обикновено се сещате чак след като вече информацията не ви трябва. 

Не можете да си спомните разни неща

Когато сънят е достатъчно продължителен, мозъкът успява да систематизира натрупваната през деня информация и усвоените умения. Ако сънят бъде прекъснат, ще ви е много по-трудно да се сещате за неща, които знаете или да упражните наученото от деня. 

Непробудният дълъг сън е моментът, в който се оформят и архивират спомените за всичко, което мозъкът ви е научил. Той се нуждае от дълъг период, поне 7-8 часа, за да извърши сложните операции на паметта. 

Даже общото количество сън не е чак толкова важно, по-важно е сънят да не се прекъсва. 

5 спорта, които развиват мозъка

Вредните протеини не се изчистват

Амилоидните протеини, които са свързани с болестта на Алцхаймер, се отстраняват от мозъка, когато получавате добър непрекъснат нощен сън. Когато сънят бива редовно прекъсван, мозъкът не може да се прочисти от тези протеини. 

Тяхното натрупване се установява с ядрено-магнитен резонанс. На цветните изображения се виждат участъци с нерезорбирани протеини. 

Ставате раздразнителни 

Събуждането през нощта ви прави по-сопнати, сприхави на следващия ден, по-малко толерантни и с нисък праг на търпение. Колкото по-често се будите през нощта, толкова по-наситени ще са тези симптоми. Шансовете да стигнете до депресия са големи, ако хронично не си доспивате и най-вече се будите през нощта. 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 5 години )
radvam se na dosta dobra pamet. subujdam se trudno kogato si po4ivam . govoria bez tulkuvania .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар