Свободно време

6 неща, които се случват с тялото, когато се смеете

Невероятните положителни въздействия на смеха

25.09.2021г. / 05 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Смехът е естествена реакция на тялото, която се провокира от различни стимули. Искреният смях ни носи множество ползи за здравето и психиката. Но съществуват и други видове смях, предизвикани от не толкова приятни емоции. Понякога смехът е нервен и е провокиран от ситуации, в които изпитваме неудобство, не знаем какво да кажем, общуваме с човек, който не ни е близък или ни е неприятен.

Смехът може и да е начин да покажем любезност към събеседника си, но реално разговорът да не ни е разсмял истински. Тези и още подобни видове смях не носят ползите за здравето, за които споменахме. Те се доставят единствено от истинския, искрен смях, предизвикан от общуването с приятели, близки, хора, които ни карат да се чувстваме наистина добре. 

Защо се смеем в ситуации, които не са смешни?

Какво се случва в тялото, когато се смеете от сърце?

1. Смехът подобрява отношенията. 

Искреният смях буди емоции, които могат да се сравнят с прием на стимуланти. Той заздравява връзките между хората, прави общуването по-лесно и приятно, подобрява отношенията между приятели, близки и интимни партньори по-качествено. Смехът носи сплотеност, която хармонизира връзките от всякакъв тип. 

2. Смехът подсилва паметта и потиска стреса. 

Смехът може да ви помогне да запомняте по-добре, да направи паметта ви по-услужлива и активна. Когато се смеете искрено и от сърце, това намалява хормоните на стреса, като влияе положително върху цялостното здравословно състояние, намалявайки влиянието на хроничния стрес върху организма. 

Здравословните ползи от смеха

3. Смехът ви прави по-издръжливи. 

Нервният смях, провокиран от неудобни ситуации, също калява организма и психиката ни. Той ни помага да бъдем по-издръжливи на различни предизвикателства, по-устойчиви и в някои случаи дори по-дебелокожи. Това помага в социалното общуване и справянето с различни трудни ситуации в работата и ежедневието. 

4. Смехът подобрява сърдечносъдовата дейност и намалява възпаленията. 

При смях се отключва поредица от хормони и невротрансмитери, които повишават усещането за щастие. Тези биохимикали имат свойството да намаляват холестерола и да балансират кръвното налягане. Тези процеси имат благоприятно въздействие върху сърдечносъдовата и нервната системи. В допълнение се потискат и възпаленията в клетките и тъканите, което понижава риска от хронични и дегенеративни заболявания. Колкото по-често се смеете, толкова по-здрави ще бъдете.

Свързани статии

5 оздравителни ползи от смеха

5. Смехът ви помага да учите нови неща. 

Смехът подобрява мозъчната функция и паметовите процеси. По този начин той ви помага да научавате нови неща и да трупате нови знания по-лесно. Подобрената мозъчна функция благодарение на смеха е начин да научавате и систематизирате по-лесно нова информация и да усвоявате нови умения. 

6. Смехът ви прави по-привлекателни. 

Когато сте в компания с хора и се смеете на шегите им, самите вие се шегувате и демонстрирате ведро и позитивно настроение, това автоматично е сигнал за другите, че сте приятна личност, до която искат да се докоснат. Смехът допринася за подобряване на контактите и социалните връзки. 

Колкото повече остарявам, толкова по-малко харесвам хората

Коментирай