Свободно време

6 признака, че позволявате на хората да ви манипулират

Може би не се държите естествено

04.05.2023г. / 09 16ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В живота често пъти ни се налага да влизаме в най-различни роли – ние сме родители, работници, любовници, съветници и какво ли още не. За да съумеем да се разбираме с всички, понякога трябва да направим компромис и да преглътнем думите, които наистина бихме искали да изречем. Нерядко се случва и да усетим, че има случаи, когато действаме дори против волята си. Ако и вие сте изпитвали подобно чувство, възможно ли е да сте били обект на манипулации? Ето и няколко възможни отговора на този въпрос:

Постоянно се подценявате

Когато хората ви манипулират, вие усещате, че вашите желания нямат значение. Започвате да се чудите дали отсрещният човек ви харесва, а увереността ви в себе си е все по-малка. В компанията на манипулатори ще усещате, че единственото, което има значение са техните мисли, чувства и желания. Не след дълго можете да почувствате, че нищо, което ви интересува не е от значение – дори и самите вие. За да ви накарат да бъдете още по-зле, такива токсични хора ще изтъкват срещу вас стари случки, в които сте допускали грешки и ще се възползват от страховете ви. Те ще ви направят зависими от тях чрез емоционални тактики чрез фрази от типа на: „Въпреки че не ме уважаваш достатъчно и не ми отделяш достатъчно време, аз все още съм твой приятел“.

Не се държите естествено

Когато позволите на някого да ви манипулира, вие спирате да бъдете себе си пред него. Постоянно ще имате чувството, че сякаш вървите по тънък лед – вечно трябва да се съобразявате какво говорите и как го казвате. Вероятно се страхувате да не ядосате този човек и това ви кара да преценявате много добре поведението си, обмисляйки всяка стъпка.

Картите ви съветват какво да правите, за да бъдете щастливи

Постоянно се извинявате за всичко

Ако постоянно се извинявате, тъй като не знаете какво точно може да нарани или обиди хората около вас, твърде вероятно е да сте позволили те да ви манипулират. В компанията на такива хора често пъти вие ще сте този, който поема вината за сторена грешка, въпреки че всъщност не сте виновни. Ще се чувствате принудени да оправдавате всяко ваше решение – без значение колко голямо е то.

5 стереотипа на старото поколение, които ни дърпат назад

Принудени сте да занижите очакванията си

Ако говорим за любовни взаимоотношения – съвсем в реда на нещата е да очаквате от човека до вас да се представя по най-добрия възможен начин. Когато сте манипулирани от него обаче се случва точно обратното – ще започнете да се чудите дали изискванията ви не са прекалено високи. Манипулативният партньор ще ви накара да се чувствате така, сякаш изискванията ви са прекалено високи и нереалистични. В резултат на това, можете да започнете да не изразявате всичко и да игнорирате това, което наистина желаете. Например – можете да искате да направите нещо специално за рождения си ден, но партньора ви е прекалено зает с работата си. Ако той ви манипулира, може би би казал следното: „Не мога да повярвам, че ми причиняваш целия този стрес относно рождения ти ден. Знаеш колко много работа имам. Ако наистина ме обичаш, ще оценяваш всичко, което правя за теб“.

Постоянно изпълнявате нечии молби

Свързани статии

Тази форма на манипулация се изразява в това, че хората около вас постоянно чувстват, че могат да ви помолят за каквото и да било. От вас се очаква винаги да сте на разположение и безвъзмездно да предлагате помощта и подкрепата си. Дори да ви убеждават колко сте ценни, всъщност това може да е знак, че ви манипулират.

Усещате, че не поставяте граници

За да се справите с това разрушително поведение, на първо място трябва да поставите уважението към себе си. Не бива да се чувствате притиснати и заставени да правите каквото и да било. Уважавайте себе си и своите желания. Не забравяйте, че хората се отнасят с вас така, както самите вие се отнасяте със себе си. Поставете ясни граници и дайте знаци как и докъде могат да стигнат околните във вашите взаимоотношения. В противен случай рискувате да бъдете не само манипулирани, но и използвани.

Вдъхновяващи мисли, с които да изчистите токсичните хора от живота си

 

Коментирай