Свободно време

Признаци, че се страхувате да бъдете себе си

Имате страх да не изпъквате

31.07.2023г. / 08 48ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често избирате себе си, вашите желания, предпочитания, интереси? Показвате ли се пред другите такива, каквито сте?

Понякога хората често се страхуват да се покажат истински, свободно да изразят мнението си и да не се отдадат на възгледите на другите. Но как да разберем, че имаме страх да покажем своето „Аз“? Някои признаци ни показват, че се страхуваме да бъдем себе си. Кои са те?

Страхът да изкажете мнението си

Страхът да изразите личното си мнение е един от основните признаци, че се страхувате да се покажете. Постоянно мълчание, докато някой говори смело и изразява гледна точка, вие мълчите. Това идва от страха от всеобщо осъждане, поради страх от излишно внимание към себе си. Важно е да осъзнаете, че ако постоянно „играете мълчаливо“ в такава ситуация, тогава в бъдеще ще е много трудно да намерите себе си в живота, да се реализирате, да постигнете успех и кариера. Много е важно да покажете своя вътрешен свят, своя мироглед, да настоявате за позиция и аргументация.

Страхът от конструктивна критика

Критиката е различна. Нежеланата критика е тази, на която не трябва да се обръща внимание и да се отделя време. Но ако се страхувате от конструктивна критика, която се дължи на аргументи, примери, тогава това показва, че се страхувате от своята индивидуалност. Страхът да не бъдеш като другите. Всяка критика трябва да се възприема адекватно, без появата на комплекси и подценяване на самочувствието.

Омраза към себе си заради недостатъците си

Да обичаш и приемаш себе си е много важно за всеки от нас. Постоянните комплекси поради външен вид, работа – са друг признак на страх да бъдеш себе си. Можете да не обичате себе си за недостатъците си през целия си живот и животът ще премине без смисъл и интерес, или можете да започнете да работите върху себе си, като по този начин покажете най-добрата си версия.

Страхът от изпъкване

Не е ли страхотно да си специален и да го покажеш на целия свят? Колко скучно е да се обличаш като всички останали, да говориш като всички останали, да мислиш като всички останали. Страхуваме се да се откроим от тълпата – това ни пречи да покажем чертите си. Мнозина са готови да се откажат от собственото си мнение, за да получат насърчение от непознати. Струва ли си?

Страхът от разногласия и противоречия

Нека направим малък тест. Отговорете на въпроса:

Когато вашето семейство и приятели ви кажат нещо, което ви ядосва или обижда, имате две възможности за реакция. Какво ще направите?

1) Мълчаливо потискате недоволството си и държите всичко за себе си;

2) Говорите за това как се чувствате в тази ситуация и се застъпвате за себе си.

Ако сте избрали първия отговор, тогава можете да заключите, че се страхувате да бъдете себе си. И мълчанието в такава ситуация може да повлияе негативно на отношенията с другите и най-важното – на вашата личност.

Обичайте себе си! Изберете себе си! Не се страхувайте да се покажете истински! В крайна сметка да бъдеш себе си е най-добрият избор за вас.

Автор: стажант Виктория Попова.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 8 месеца )