Свободно време

Броени дни до официалната премиера на „Диада“ на Яна Титова

Филмът е заснет в Ямбол през лятото на 2022 година

08.11.2023г. / 16 19ч.
Михаела Лазарова
Броени дни до официалната премиера на „Диада“ на Яна Титова

Този петък е официалната премиера на втория пълнометражен филм на Яна Титова. „Диада“ ще бъде по кината в цялата страна от 10 ноември. Публиката в няколко български града вече имаше възможността да гледа продукцията ексклузивно преди официалния старт и да се срещне лично с режисьора и главните актриси, а отзивите са повече от положителни.

„Диада“ се фокусира върху историята на Дида, 16-годишно момиче от малък град, което мечтае да замине при майка си в Америка, където да сбъдне и друга своя съкровена цел – да учи рисуване. За броени часове животът ѝ се преобръща, а нужната подкрепа липсва както от страна на най-добрата ѝ приятелка Ива, така и от страна на възрастните.

Трейлър към филма. 

Непосредствено преди премиерата на филма режисьорът и сценарист Яна Титова приема ново предизвикателство и прави своя дебют в още едно артистично начинание. На същата дата, 10 ноември, предстои да излезе и първият ѝ роман. Книгата „Диада“ е впечатляващ литературен дебют, който надниква още по-надълбоко в противоречивия свят на главната героиня Дида.

Филмът „Диада“ имаше своята световна премиера в средата на октомври – бе  селектиран за официалната конкурсна програма на един от водещите кинофоруми в света с категория „А“ – този във Варшава, предстои представянето му в Талин, Естония, също фестивал от този клас, както и в Котбус, Германия.

Малко преди това той триумфира с 4 приза на „Златна роза“ – спечели награда за режисура, награда на критиката, 19-годишната Маргарита Стойкова бе удостоена с наградата на град Варна, а като изключителен случай в историята на фестивала се явява и голямата награда, споделена с „Уроците на Блага“.

Маги печели централната роля във филма след поредица от кастинги. В най-добрата приятелка на Дида се превъплъщава Петра Църноречка, ученичка в Националното музикално училище в София.

В основния актьорски състав влизат и редица любими актьори като Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Дочева и други.

Филмът е заснет в Ямбол през лятото на 2022 година. Операторската работа е дело на Мартин Балкански.

„Диада“ е продукция на Portokal, в копродукция с No Blink Pictures, Sonus и Right Solutions и с подкрепата на Национален филмов център, Творческа Европа и Национален фонд „Култура“. Продуценти са Ваня Райнова, Александър Алексиев и Ники Стоичков. Разпространява No Blink Film.

 

Коментирай