Свободно време

Защо постоянно се опитвате да угаждате на всички?

Склонни сте да поемате вина, дори когато не сте виновни 

28.04.2024г. / 14 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Мисълта да се разбирате с всички може да бъде доста изкушаваща. Но дали всъщност това е добре за вас? Взимате ли прибързани решения, за които съжалявате по-късно? Или пък обещавате да свършите нещо, без наистина да го искате? Ако правите някое от тези неща, може би често пъти в края на деня съжалявате, че винаги се опитвате да угодите на всички, но не и на себе си. Защо се получава така? Вижте в следващите редове:

Липсва ви любов към себе си 

Това е най-пренебрегваното качество, когато говорим за хора, които обичат да угаждат на другите. Такива личности винаги са готови да подадат ръка или да бъдат до някой друг. Но когато се стигне до подобна ситуация и те трябва да се погрижат за себе си, това не се случва. Хората, които обгрижват другите, обикновено са страхотни слушатели и дават най-добрите съвети. Но те сами не могат да приемат същия съвет. Хората, които все угаждат на другите, обикновено не се чувстват достатъчно добри или достатъчно достойни, за да си помогнат.

Свързани статии

Искате да избегнете конфликт 

Обикновено усещате, че е много по-лесно да се съгласите с това, което другите казват. Можете да откриете, че избягвате конфронтация с тях, за да можете да ги направите щастливи или да се съгласите с това, което казват, дори ако не го чувствате наистина. Въпреки че конфликтът има негативен тон, той всъщност е част от комуникацията и ни помага да растем. Ако успеете да преодолеете конфликт с друг човек на работа, в училище или другаде, това ще ви направи по-силен и по-добър човек. Ако избягвате конфликта, като успокоявате всички, тогава най-вероятно ще натрупате много негодувание.

Искате нещо в замяна 

Възможно е това ваше скрито желание да премине сферата на вашите приятели и семейство и вие да искате да получите същата грижа и внимание в замяна на това, което правите. Но това, което често се случва, е, че не всеки е способен да даде толкова време, внимание, подаръци или любов, колкото друг. По този начин със сигурност ще имате чувството, че влагате повече енергия и усилия във вашите взаимоотношения, отколкото другите. Може да почувствате, че никой не го е грижа за вас, но това не е непременно така. Възможно е тези други хора в живота ви да имат някаква форма на грижа за себе си, при която отделят време, енергия или пари, за да се погрижат първо за себе си. За всеки е важно да намери добър баланс между грижата за себе си и присъствието на другите.

Вашата самооценка идва от външно валидиране 

В дните на социалните медии, когато лайковете са всичко, можете да откриете, че имате нужда други хора да потвърдят дали сте добър човек или не. Може би публикувате свои снимки в социалните мрежи със скритата надежда, че вашите последователи ще одобрят дрехите, грима, прическата ви. Но ако това не се случи, сте склонни да смените дори и стила си, само и само, за да бъдете харесани. Пример като този показва, че лесно се влияете от това, което другите мислят за вас, а не от това какво всъщност вие самите чувствате към себе си.

Свързани статии

Извинявате се или приемате вина, когато не сте виновни 

Винаги ли сте готови да кажете „Извинявай!“ когато нещо се обърка? Угаждането на хората включва готовност да поемете вината, дори когато случилото се няма нищо общо с вас. Да кажем, че вашият шеф ви е помолил да вземете пица за обяд, но ресторантът е объркал поръчката. След като не получавате това, което сте поръчали, вашите колеги не могат да обядват. Въпреки че всички знаете, че допуснатата грешка е от ресторанта, вие все пак се извинявате отново и отново, чувствайки се ужасно и вярвайки, че вашите колеги ще ви мразят и никога повече няма да ви се доверят да поръчате обяд.

Бързо се съгласявате, дори когато наистина не сте съгласни 

Сговорчивостта често изглежда сигурен начин да спечелите одобрение. Да кажем, че вашите колеги са представили своите идеи за предстоящ проект на среща на екипа ви. Въпреки че хвалите всички, техните идеи може да са напълно различни и дори може да не сте съгласни с нито една от тях. Ако се съгласявате с нещо, с което не сте съгласни, само за да угодите на всички, вие подготвяте себе си (и другите) за бъдещо разочарование.

Свързани статии

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 седмици )
uj da niama problemi , uj da mine lo6oto i posle vsi4ki da sa spokoini ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар