33 здравословни начина да се справите със стреса

Научете думите на нова песен 

19.06.2024г. / 17 19ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

В съвременния начин на живот думата стрес е почти неизменна част от ежедневието ни. Но можем ли да си го спестим или поне да намалим последствията от него? Ето как можете да направите това:

Останете позитивни

Вашата нагласа е всичко и често положителната перспектива може да ограничи ефектите от стреса. Заложете на позитивната психология и научете техники за възприемане на позитивен живот. Ще бъдете изумени от ползите, които ще изпитате.

Припомняйте си мантра, в която вярвате

Помислете дали да не повторите аксиома, поговорка или молитва, която резонира с основния ви набор от вярвания или ценности. Запишете мантрата си и я поставете на място, където редовно ще можете да я видите и произнасяте на глас.

Практикувайте осъзнатост

Да живеете в момента означава да сте съзнателни. Клиниката Mayo описва вниманието като медитация, при която човекът се фокусира върху това, което той или тя усеща и чувства в момента, без тълкуване или преценка. Вместо да се съсредоточавате върху миналото или бъдещето, тази практика ви кара да осъзнавате силно „сега“. Включете няколко упражнения за внимание като дълбоко дишане в графика си и вижте положителната разлика.

Споделете храна с приятел.

Погледнете нагоре към звездите.

Пригответе се за сутринта предната вечер.

Спрете да се опитвате да „оправяте“ другите хора.

Кажете „Здравей“ на непознат.

Планирайте срещи предварително.

Преформулирайте ситуациите

Променете гледната си точка, като назовавате проблема на глас и подходите към него от различен, по-широк ъгъл. Може би загубата на работата ви е ново прикрито начало или труден ден с децата е засилил търпението ви и ви е напомнил колко много ги обичате. Преформулирането взема негативна мисъл и я заменя с нещо по-положително. Тази практика ви помага да поемете към едно по-щастливо емоционално състояние, дори когато външният стресор е също толкова силен, колкото е бил преди.

Прегърнете уязвимостта

Научете се да цените красотата на искането и получаването и на грижи от другите. Експертът Брене Браун обяснява: „Уязвимостта не е да печелиш или губиш; това е да имаш смелостта да се появиш и да бъдеш видян, когато нямаш контрол върху резултата.“

Свържете се с някого

Вдигнете телефона, изпратете съобщение, имейл или картичка. Силата на човешката връзка подхранва стресираните ни души и често откъсва очите ни от себе си и измества фокуса към нуждите на другите.

Забавете темпото

В книгата „Неистовото семейство“ Патрик Ленсиони поставя под въпрос това как заетите ръководители в света на бизнеса позволяват семейният им живот да бъде толкова забързан и непланиран. Научете се да „забавяте“ вашето домакинство и да планирате да споделяте храна около масата, да отидете на разходка заедно вечерта или да седнете заедно на верандата. Помислете за прилагане на практиките за стратегическо планиране, които използвате на работа, за да ги приложите към домашния си живот и задължения.

Свързани статии

Признайте важността на безусловната любов.

Изправете се и се протегнете.

Спрете лошите навици.

Почистете килера си.

Поставете безопасността си на първо място.

Помолете приятел за прегръдка.

Поправете всичко, което не работи.

Правете актове на доброта.

Ако сте в състояние, служете на организация с нестопанска цел във вашата общност, виртуално или лично. Служенето на другите във вашата общност може да ви помогне да погледнете нещата отвъд своите борби и да се почувствате овластени, като направите тази разлика.

Обърнете внимание на своя списък със задачи.

Коя дейност е в списъка ви със задачи, която винаги сте искали да опитате? Какво чакате? Дейности като пътуване, гмуркане и присъединяване към кръжок по шев и кройка може просто да добавят усещане за приключение към живота ви и да намалят стреса. Ако не можете да излезете от дома си, опитайте виртуално пътуване, като намерите документални филми за места, на които винаги сте искали да отидете. Можете да потърсите и камери на живо или безплатни виртуални изживявания.

Живейте с намерение.

Свързани статии

Може би трябва да казвате „Не“ повече, отколкото „Да“ или обратното. Какви промени трябва да направите в живота си, за да живеете по-добре и да прегърнете баланса?

Обърнете внимание на околната среда

Местата, които посещаваме и хората, с които общуваме, могат значително да повлияят на нивата ни на стрес. Ако например не обичате тълпите, Ню Йорк и подобни градове не биха били най-идеалното място за вас. Животът в район с висока престъпност причинява стрес. Да имате приятели, които са негативни, критични и натоварени с проблеми, може да повлияе на това колко сте стресирани. Животът с нефункционално семейство също може да ви засегне. Обърнете специално внимание на обкръжението си и ако установите, че определена част от него отключва стреса ви, направете всичко възможно да промените това.

Вярвайте в себе си.

Погледнете произведение на изкуството.

Практикувайте благодарност.

Обърнете внимание на приятелите си

Компанията, която избираме, има значителен ефект върху това колко стресирани сме.

Внимавайте с медиите

Има много негативни медии, проникващи в живота ни днес. Отрицателните медии (телевизия, филми, радио, книги, списания, интернет и т. н.) могат да имат стресиращо въздействие върху живота ни и да повлияят на психиката ни.

Спрете да си казвате негативни неща.

Поискайте помощ за работата, която не харесвате.

Винаги правете копия на важни документи.

Научете думите на нова песен.

Свързани статии

Коментирай