Здраве и красота

5 признака, че стресът ни загрозява

Негативните емоции могат да са причина за появата на възпалителни процеси в тялото

08.09.2023г. / 09 33ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е емоцията, за която можем да кажем, че буквално разрушава организма ни. Въпреки че той е съвсем нормална реакция на тялото и психиката, прекалено големите нива на стрес могат да имат пагубен ефект върху цялостното ни здравословно състояние. Как обаче това се отразява върху кожата ни?

Ето и няколко сигнала, че влошеното ѝ състояние е причинено от тази негативна емоция:

Обрив

Когато сте подложени на стрес, в тялото ви навлиза поток от хистамин (който е известен още и като алергичен химикал). Това може да накара кожата ви да реагира така, сякаш получава алергична реакция, което може да причини стресов обрив и уртикария. Ще различите стресовия обрив по това, че на повърхността на кожата се появяват подутини под формата на малки или по-големи петна, които причиняват сърбеж или усещане за парене. Такива обриви често пъти изчезват сами. Ако пък сте решили да приемате каквито и да е медикаменти, винаги се консултирайте с лекуващия ви лекар.

Природни начини да скриете побелялата коса

Обилно потене

Потенето е съвсем нормална биологична реакция, но със сигурност сте забелязали, че ако сте нервни или тревожни, вие започвате да се потите повече от обикновено. Потта, която се предизвиква от силни емоции се създава и отделя от апокринните жлези, които са разположени в скалпа, слабините и под мишниците. Тази пот обаче се различава от потта, която се отделя по време на спорт или тренировка, тъй като тя е по-гъста и по-мазна. Можете да се предпазите от тези неприятни последствия като носите по-леки, дишащи материи, вземате редовно душ и използвате продукти против изпотяване. За предпочитане е и да намалите нивата на стрес, като използвате техники за дълбоко дишане или медитация.

Кои са най-големите виновници за стареенето на кожата?

Акне

Изследвания, проведени през последното десетилетие показват, че когато изпитвате стрес или тревожност за дълги периоди от време, тялото започва да отделя по-големи нива от хормона кортизол. Това от своя страна, може да доведе до производството и отделянето на повече себум, който пък да причини появата на акне. Макар че акнето е по-често срещано при млади хора, не липсват и случаи, при които то се появява и при възрастни и е причинено от стрес.

Козметични продукти, които да изхвърлите още сега

Отключва появата на кожни проблеми

Със сигурност стресът не е причина за появата на всеки проблем на кожата, но той може да влоши състоянията, с които се борите в момента, или пък да отключи тези, към които сте предразположени генетично. Прекалено големите нива на стрес, на които сте изложени, могат да предизвикат автоимунни заболявания и да доведат до обостряне на състояния като псориазис, розацея, екзема, алопеция (оплешивяване), витилиго и др.

Карта на лицето - какво се опитва да каже лицето ви

Увеличава възпалителните процеси в тялото

Вашият ум, вашето тяло и чревна флора си взаимодействат тясно едни с други. Ето защо, ако мозъкът възприема дадена ситуация като стрес, това може да доведе до появата на възпалителни процеси в цялото тяло. Един от отговорите на стрес от страна на тялото е забавяне на храносмилането. Това може да повлияе на баланса на полезните чревни бактерии в червата. Ако стресът продължава – той може да причини възпаление на храносмилателната ви система, което да засегне и останалата част на организма. Хроничното възпаление се свързва и с появата на хронични заболявания като атеросклероза, депресия, както и неалкохолна мастна чернодробна болест. Възпалението в цялото тяло може да доведе и до възпаление на кожата и дори да се стигне до кожни инфекции. Опитайте се да избегнете неща, които влошават възпалението, като увеличите приема на вода и намалите консумацията на млечни продукти.

 

Коментирай