Майчинство

Майчини трудности и радости при деца с една година разлика

Съвети за отглеждане на деца с разлика една година

13.08.2012г. / 17 37ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Майка с две деца - едното почти ходи, а другото е още в количка - наричат ги майки героини. Счита се, че при разликата от 1 година между първото и второто дете е много тежка за родителите. Дали е така наистина?

Привилегиите на малката разлика:

1. Акушер-гинеколозите имат различни мнения за възстановяването на майчиниия организъм между двете бременности, като дават срок между 1 и 3 години.

2. Малката разлика от година-две между децата има много плюсове - опитът в отглеждането е съвсем пресен, добре помните, значи още по-добре ще се справите с коликите, безсънните нощи, хленеченето покрай никненето на зъбите и търпението при свикването с гърнето.

2. Може да направите сериозни икономии от дрехи и играчки, особено, ако децата са еднополови.

3. Двете деца имат еднакви интереси към игрите и играчките.

4. Голямото дете дърпа малкото в развитието, защото малкото го наблюдава и учи по-бързо.

5. По-рядко се повява ревност между децата.

Трудностите:
Когато децата са още малки и имат различен режим на сън и бодърстване. Излизането до магазина и на разходка също изисква известно съобразяване.

Когато децата тръгнат в детската градина или на училище, ще бъдете изкушени да ги запишете в една и съща група/клас, но така нито едно от двете няма да израсне с връстниците си; едното ще избързва, а другото ще изостава.

Все пак теорията е едно, а практиката - съвсем друго. Случва се така, че нямате избор, а всяко дете е дар Божи, тогава най-важното е дацата да са живи и здрави, независимо с каква разлика са едно от друго.

Прочетете още:

Коментирай