Майчинство

Как родителските грешки могат да пречупят лидерските качества на децата

Възпитанието е непрестанен процес на обучение както за децата, така и за родителите

29.01.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Несподеляне на свои минали грешки

Споделянето на личния опит на родителя, разказването за собствените грешки, помага на детето да разбере уроците, на които се опитвате да го научите. Не премълчавайте грешките си, защото се срамувате да ги споделите и защото се притеснявате, че ако ги изречете на глас, детето ви също ще ги направи!

Дори това да стане, урокът, който ще научи, ще бъде затвърден за цял живот. Нека детето да разбере, че всеки човек, включително и вие, греши и е грешал някога, и че от тези грешки и неволи трябва да се извлича само поуката.

Свързани статии

Бъркане на интелигентността, таланта и влиянието със зрелостта

Интелектът често е мярка за преценяване на зрялостта на едно дете. Ако то е надарено със спортен или актьорски талант, например, много родители смятат, че е готово за света. Много холивудски скандали стават именно с преждевременно попаднали деца в суровия свят на възрастните.

Порастването не е магия, а поетапен процес. Заради напредналост в едно направление не е добре да отпускате прекалено много свободи. Нека детето изживее всички етапи на израстването – това ще му помогне да съгради една по-здрава и силна личност.

Възпитание с думи, не с пример

Колкото и да говорите на детето си какво е редно да прави и какво не, ако вие самите не го правите и детето вижда това – никога няма да постигнете успех! Примерът е огромна част от възпитанието. Постоянното вербално натякване е в състояние да накара детето да направи тъкмо обратното, но живият пример оставя стабилен отпечатък в съзнанието, който очертава бъдещия модел на поведение.

Коментирай