Майчинство

Телевизията и децата

15.05.2006г. / 20 53ч.
Аз жената
Телевизията и децата

Как телевизията влияе на вашето дете? Колко време прекарва пред екрана? Знаете ли какво е съдържанието на гледаните телевизионни програми? Има ли предавания или филми, които са му забранени?

Телевизията завладява детското съзнание с интересни цветни картини, придружени с разнообразни звуци. Това се случва много преди да навърши училищна възраст, когато детската фантазия работи на пълни обороти. А родителите обръщат ли достатъчно внимание какво гледа детето им и колко време е съсредоточено в малкия екран?

Според проучване на Американската академия по педиатрия (AAP за година едно дете стои средно 1 023 часа пред телевизора и само 900 часа в училище. Тези, които се захласват повече от 10 часа седмично са предразположени към затлъстяване и наднормено тегло и са по-агресивни. От друга страна телевизията може да подсилва расова дискриминация, а тези които гледат екшън сцени с убийства и отвличания са склонни да вярват, че светът е страшен, крие опасности и е възможно да им се случи нещо лошо. Децата между 2 и 7 години се страхуват от фантастични чудовища, а тези от 8 до 12 се ужасяват от насилието, природните бедствия и измъчването на други деца.

Насилието, показвано по телевизията е един от най-силните фактори, чрез които се поражда агресия в детската психика. Това е резултат от желанието им да имитират някой добър персонаж, който нерядко се бие, рита и хапе. В повечето случаи родителите ги предупреждават, че не толерират подобно поведение, но телевизията е тази, която нагледно показва как чрез насилие “добрия” отвръща на “лошия”. Децата пряко се влияят от кървавите сцени, кръвожадните чудовища и природните бедствия показвани, както във вечерните новини и филми, така и в шоу програмите. Тези кадри могат да ги травмират и да ги накарат да се чувстват уязвими.

Телевизията поражда и още един проблем, касаещ здравословното състояние – затлъстяването. Не само многото часове прекарани пред телевизията пречат на нормалното развитие на детския организъм, но и начинът на хранене е нездравословен. Най-често подтиквани от рекламите, децата похапват чипс, пържени картофки, бисквити и шоколад без да си набавят нужните хранителни минерали и витамини, като тези храни стават предпочитаната закуска.

Много детски защитници смятат, че образователните програми не са най добрия начин за стимулиране на децата да се развиват. Програмите са твърде много и децата прекарващи времето си пред екрана не се упражняват да четат или да се социализират. Родителите са тези, които трябва да наложат контрол, като покажат, че гледането на телевизия е за забавление, а не е "бягство от действителността".

Малките деца не могат да направят разлика между фантазия и действителност и обяснението, че злите чудовища не съществуват няма да им повлияе. Най-добре би било да ограничите броя на часовете прекарани пред телевизора, както и гледането на безразборно избрани програми. Махнете приемника, ако се намира в детската стая, всекидневната, спалнята или друго място, където детето прекарва по-голямата част от времето. Покажете му, че да гледаш телевизия е привилегия, която детето трябва да придобива, а не право. Сядайте пред телевизора цялото семейство и гледайте предаване или програма, в които няма насилие, няма нецензурни изречения и възпитават на онова, което искате вашето дете да притежава. Много е важно да говорите с детето си, когато нещо ви възмути. Трябва да го поднесете на разбираем език, като не забравите да го попитате какво мисли. Не давайте лош пример, като ограничавате децата си, а вие прекарвате часове наред пред телевизора. Намерете алтернатива на телевизията и прекарвайте времето си задружно цялото семейство. Слушайте музика, споделете хобито си, играйте игри или гответе заедно. Това ще е най ценното време прекарано сред любимите хора.

Коментирай