Майчинство

Детската кухня – за и против

11.01.2008г. / 11 01ч.
Аз жената
Детската кухня – за и против

Ако попитате 10 майки в градинката дали искат да се запишат за храна от детската кухня, поне 9 от тях ще кажат твърдо и уверено “Да”, ако не са се записали вече.

Забелязала съм, че повечето майки изобщо не се замислят преди да вземат това решение. В същото време ще избират блуза поне 10 минути.

Ако попитате майките защо се записват за храна от казан, отговорите варират от “За 2 лв./ден (условно, не знам цените) му взимам 3 яденета – то това си е без пари”, до “Нямам време да готвя” или “Не мога да измислям манджи всеки ден”. За мен тези причини са неприемливи. Всъщност, аз така и не намерих достатъчно основателна причина, за да се запиша и аз за храна от детска кухня.

Няма да ви казвам дали да си храните бебето с храна от казан, само ще ви кажа защо аз не го направих. Причините са няколко – една съществена и 1-2 дребни.

Дребните причини, които са по-скоро следствие от основната:

В детската кухня се ходи в определен час – 12.00 – зиме и лете, в студ и пек. Ако те няма – губиш дажбата. Винаги съм се чудила на майките дето правят невъзможни комбинации с приятелки, баби и т. н., за да успеят. Мен лично, висенето на опашка под час не ме кефи. Бих вложила същите усилия и комбинативна мисъл в готвене на детска храна. Да не говорим, че не винаги тези маневри са приятни и удобни и за децата. Когато имаш бебе не разполагаш с времето си.

Никой не може да ме убеди, че онази храна там с нещо превъзхожда или дори е равна на тази, която ще приготвя аз :)

Голямата причина. Тя е част от цялостната ми философия за отглеждане на деца, в частта за храненето :), а именно:
Когато детето стане на 2 годинки тръгва на ясла. В краен случай – на 3 год. тръгва на детска градина. Там яде храна, сготвена в казан – един за всички – като в казармата. Там нямам никакво влияние върху храната. Единственото, което мога да направя е да осигуря качествена храна по моите разбирания за следобедна закуска (като го вземам от градина) и вечеря.

Когато детето тръгне на училище, обикновено се храни на стол или си носи сандвич. Малко са децата, които се прибират за обяд у дома. Още по-малко са тези, които у дома ги чака нещо сготвено за обяд.

Когато стане студент – храна от казан, комбинирана със сандвичи. Сготвеното е рядкост.

Когато тръгне на работа – храна от казан, сандвичи. Готвено – вечер, евентуално, ако има кой да го сготви.

Първите 2-3 години от живота на детето са тези, в които то има шанс да НЕ яде храна от казан, а повечето майки с лекота отнемат тази привилегия. Това е и времето за формирането на хранителните и вкусови навици на децата. Затова готвех на децата си ново и различно ястие всеки ден, особено в първите 4-5 години.

Помагах си с купени пюрета в частта “Спанак” и частта “Риба”. И при пътуване, естествено.

Храни и навици, от които лишавах децата си съзнателно.
Зрънчо, чипс, снакс, тестени изделия – кифли, банички, кроасани, солети и т. н.

Заради тези храни и мнението ми за детската кухня нямах приятелки сред майките в градинката. Като извадеха нещо такова, аз си хващах хлапето и се махах.

Така и не разбрах начина им на съществуване – цигари, семки и клюки на пейката, а децата в количките набиват от гореизброените залъгалки, само и само да мълчат. После като проходиха децата, към “цигари, семки и клюки” се добави и викането по децата от пейките да не правят това или онова.

Аз заменях тези неща с плодове и зеленчуци. И сега децата ми няма да се сетят, че им се яде нещо такова, но за плодове се сещат и ако няма – надават вой.

Храни, разрешени от време на време, колкото да не е “без хич”.
Желирани бонбони и Кока-Кола (и останалите газирани напитки).
Казват, че хранителния желатин е полезен заради пектина, който съдържа. Не знам.
Газираното избягвам не заради газировката, а заради пълната липса на качества в продукта.

Храни, разрешени винаги и (почти) по всяко време, за ужас на останалия свят.
Шоколад.
Разрешавам на децата си шоколад от преди да навършат 1 годинка. Ползвам шоколад когато децата са болни, особено ако е нещо стомашно и е съпроводено с повръщане и разстройство. Шоколадът действа затягащо на стомахчетата. Пробвала съм този ефект не веднъж и върху възрастните членове на семейството ни. Усвоява се много бързо и обикновено децата не го повръщат обратно, а освен това им доставя енергия. Естествено дозата е по едно блокче на час. Всяко нещо, с което се прекалява – вреди.

У дома винаги има чист млечен шоколад. Противно на очакванията, децата не прекаляват с него. Ако единия ден ядат повече, после с дни не се сещат за него.

Нещо любопитно, прочетено някога някъде:
Как да направим на децата си максимално балансирано меню?
Оставяме децата си сами да го направят и не ги насилваме. Учени и лекари (не в България) са правили експеримент с две групи деца от дом за деца без родители (те са им пред очите непрекъснато).

За децата от група А, диетолозите са съставили “идеалното меню” и са наблюдавали децата – дали им харесва, колко ядат, как се развиват.

Децата от група Б са били оставени да се хранят според предпочитанията си. Предлаган им е избор от видове храни за всяко хранене – закуска, обяд и вечеря.

Накрая се оказало, че децата от група Б са се хранили по-балансирано, отнесено към съответния период от време, от децата от група А.

Този факт ми е чудесен помощник в борбата с бабите, които насилват децата да ядат. :)

www.leeneeann.info/blog

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
sweet ( преди 11 години )
Храната в детските кухни не е на ниво. Иначе спор няма, че е по-лесно. Все пак това са нашите деца и ако ние не се погрижим да им сготвим, то тогава кой? Моята дъщеря е почти на 7г. и вафли не яде. Сигурно се сещате защо - тя просто никога не е била яла. Иначе млечен шоколад й разрешавам. Консумира ежедневно плодове и сама си ги поисква. Изводът е, че детето формира вкусовите си навици в най-ранна възраст. Да не се чудим после защо набива като за последно сладкото и тестото и после станало дебело колкото майка си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Румяна ( преди 11 години )
Аз съм от работещите майки.Имам двама сина единият е на една годинка и един месец , а другият е първи клас.Немога да ви опиша какво облекчение е за мен детската кухня.Когато се върна от работа се отдавам изцяло на децата си вместо да приготвям храна за следващия ден.Храната е разнообразна и съобразена с изискванията за възраста.Освен всичко това синът ми я приема с охота дори се сърди за още.В крайна сметка следвайте майчинския си инстинкт какво да правите най-добре за децата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
антоанета ( преди 11 години )
Аз съм със две деца едното е първи клас а другото е на 1г. мисля че това е улеснение за майките но не съм сигурна че е по добра храна от приготвената в къщи ами аз докато отида до кухнята и чакам аз ще сготвя и за двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
mon ( преди 11 години )
saglasns sam s vsi4ko koeto kazva6,no opitai da go obiasni6 na drugite maiki,az sam izpadala v takiva bezkone4ni sporove nakraia razbira se se otkazvam ,za6toto vseki sam e otgovoren za zdraveto na decata si,prosto se nadiavam v edin moment da osaznaiat kakvo im pri4iniavat.otnosno detskata kuhia az sato sam gotvila na moiata da6teria i nito vednaj ne si pozvolih da i vzema hrana,decata formirat svoite navici za hranene ot nai ranna vazrast moiata da6teria ne obi4a vafli za6toto ne e iala i sega ako niakoi i predloji tia se mra6ti,triabva da se vazpitavat parvo roditelite i sled tova decata.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ceko1men ( преди 11 години )
az sam saglasna 4e ne triabva desata da iadat testeni izdelia i 4e triabva da se xrahiat balansirano no ako sega im se otneme vazmownost te da izbirat kakvo da iadat po natam stava mnogo seriozen problem s xranata tova go znam ot li4en opit nai vawno e vsiako newto da si ima granitsi samo tova e rewenieto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
dannika ( преди 11 години )
kakto pri kozmetikata taka i pri hranata za bebeta i deca vs si ima svoe vijdane i panaceq :)vs re6ava za zdraveto na deteto si i ot izbora "strada "samo to-deteto.to ne moje da izbira-papka tova ,koeto dava mama :)az imam sin na 1g. i 5m. i otkakto e na prehodna mu gotvq az.ne smqtam,4e e trudno-prosto trqbva malko organizirane i ima vreme za vsi4ko;nie sa6to igraem zaedno, izlizame i vs ostanalo.prosto mu gotvq dokato toi spi i ostanaloto vreme pak e na6e.taka ,4e vs sam re6ava :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ева ( преди 11 години )
Лично аз съм против вземането на храна от детската кухня.Моята дъщеря е на 1 годинка и пробвах да взимам от там,но много бързо се отказах.Храната не е разнообразна,месото включено в менюто е само и единствено пилешко,супите са само от малко бульон и фиде.Да не говорим,че в една порция има не повече от 5 гр месо,а на дете на 1 годинка е необходимо по 20-30 гр дневно.В крайна сметка излиза,че в къщи готвя много по здравословно и разнообразно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Емилия ( преди 11 години )
Относно детската кухня:Аз също вземах храна на моч син от детска кухня.Вече не, той е на две годинки и вече ходи на ясли.Искам да кажа, че ходенето на кухня е едно облекчение за майката, защото въпреки че вземаш храна от там, пак се налага да готвиш почти всеки ден минимум по едно качествено и зравословно ядене. Аз винаго спазвах много стрикто времето за хранене и начина на хранене, следвах съветите на педиатъра и това ми отнемаше цялото време. Казвам отнемаше (в минало време), защото не че сега не го правя, пак готвя, дори ходя и на работа, но вече не го насилвам да яде, не се притеснявам чак толкова, ако не е ял достатъчно.Между другото той проговори много рано,сега е на 2 годинки и 10 дни и вече разговаряме добре.Той ми казва:"Мамо, искам ябълка". Дори понякога има предпочитания дали да е обелена или не.Казва ми, че иска супичка, лещичка и други неща, които аз готвя за него и всеки път му казвам кое какво е.Аз му приготвям почти всеки път ядене с месо (обикновено пилешко или риба), защото смятам, че е важно да яде месо.В периода между кухнята и готвенето вкъщи ядяхме пюрета.Тогава му давах един ден с месо, един ден без месо.А що се отнася до семките и плюенето, аз също ненавиждам подобни неща. Веднъж седнах за малко на една пейка, бяхме с моя син, той в количката и на съседната пейка две млади майки чоплеха и плюеха, синът ми ги видя и започна да казва:"леличка, пу, пу" (да плюе като тях). Беше ми хем смешно, хем нямах търпение да си тръгна, та детето ми да не гледа повече подобни картини.А за отиването в дванадесет на обяд е въпрос на организираност, аз винаги успявах, естествено, както казах с много организираност.И друго, незнам при вас как е, но аз понякога се чувствам адски уморена.Отговорността е голяма и не можеш да не я носиш - по отношение на хранене, което е важно за бъдещото развитие на детето, по отношение на внимание, по отношение на чъзпитание и т.н.И ако ми позволите, ще се обърна, към всички майки:"Скъпи майки, възпитавайте добре децата си, грижете се добре за тях, един ден може да се срещнат нашите деца и ако са добри, то и ние ще бъдем добре".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Мира ( преди 11 години )
По повод детската кухня на три пъти опитвах и аз да давам на детето ми-вярно евтино и разнообразно но и трите пъти получи разстройство температура и повръщане- явно е алергично към нещо което слагат в яденето а може и към определен дизенфектантзатова вече е на две години и половива яде всичко-включително ужаса за вманиачените майки пържени картофи и шоколад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Ели ( преди 11 години )
Много ме развълнува тази статия и коментарите също. Едно ще ви кажа- не е въпрос на желание, а на възможности.Първо, финансови. Десетте дни , в които кухнята не работеше, изнемогнахме финансово.Може би има майки, на които им стигат парите и купуват това-онова, но аз не съм от тях.Лишаваме се от много неща заради бебо, но все пак за да и готвя пълноценно вкъщи, ние трябва да не ядем и някой да ми плаща тока. Такива са реалностите от живота.И още нещо- аз съм съвсем сама цял ден, а бебето е на 11 месеца, непроходило, но твърде подвижно. Използвам докато спи да направя бърза чистка и закуска за беба, но после съм пред инфаркт всеки път , когато се наложи да я оставя сама.Не се оправдавам, не мога да съм като тези супер майки,в кухнята готвят вкусно и здравословно, хигиената е на много високо ниво, вярвам, че си разбират от работата и поне засега това е изход от ситуацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар