
Желязото е от съществено значение и за развитието и доброто състояние на мозъка, както и за производството на много други клетки и хормони в тялото. Според западни изследвания, дефицитът на желязо е един от най-често срещаните в света. Дори и да приемаме хранителни добавки обогатени с него (след консултация с лекар) или да консумираме редовно храни, богати на желязо, някои неволни грешки в храненето могат да намалят абсорбацията му. Вижте как може да подобрите усвояването на желязо.
Накисвайте бобовите храни, семената, зърнените храни
Фитатът (фитиновата киселина) е естествено срещащ се в боба, семената и зърнените храни, за който е известно, че инхибира усвояването на желязо в червата. Накисването на боба, нахута, лещата и други във вода за няколко часа преди готвене, може да подобри хранителните им стойности, да намали фитиновата киселина в тях и да помогне за усвояването на желязото. Снимка: istock
Коментари 0
Напиши коментар