Здраве и красота

Алтернативни методи на медитация

Рисувайте...

22.01.2014г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Медитацията е практика с вековна история. Тя може да помогне за намаляването на депресията и тревожността, да ви зареди с позитивни мисли, да ви накара да се почувствате по-уверени в себе си и т. н. Има няколко алтернативни метода на медитация, които може да практикувате всекидневно или когато почувствате нужда.

Слушайте музика

Кога беше последният път, когато слушахте музика? Отговорът на този въпрос най-вероятно е че сте слушали музика през последните 24 часа. Но кога беше последният път, когато истински се наслаждавахте на мелодиите и усещахте всеки тон. Медитацията със слушане на музика е необикновен процес. Пуснете си любимия стил и затворете очи. Отпуснете се. След това ще усетите как сетивните ви възприятия като слух, осезание, работят на 100%. Музиката е един от най-добрите начини за пълно възстановяване от тежкия работен ден.

Танцувайте

Това е второто естествено нещо, което може да ви се случи, когато слушате хубава музика. В древността племенните общества са използвали танца като духовна практика. Танцът е фантастична форма на медитация. Дайте свобода на въображението си и танцувайте както никога досега. Друга чудесна алтернатива е посещаването на курс по танци, което отново ще ви разтовари и зареди с много позитивни емоции.

Рисувайте

Няма значение колко сте добри в рисуването, резултатът не е важен. Важно е да видите света около вас, да развиете способността да виждате малките неща. Рисуването е фантастично упражнение за ума. Вземете молив и лист хартия и оставете върху него вашите вътрешни усещания.

Свързани статии

Йога

И все пак йогата остава една от най-добрите активности, в която може не само да подобрите гъвкавостта на тялото си, да координирате дишането, но и да се съсредоточите върху вътрешния ви мир.

Обърнете внимание на храната

В забързаното ежедневие много хора по-често хапват на крак, а вечер също предпочитат нещо лесно за приготвяне. Храната може да бъде истинско удоволствие и да е вашата медитация. Изберете нещо, което обичате да хапвате, нека бъде здравословно. Всяка хапка, която поглъщате е уникална заради своите вкусови качества, миризма, текстура, сладост, соленост, температура. Не се хранете пред телевизора. Пуснете си приятна музика и отдайте цялото си внимание на хубавата храна.

Отдайте се на домакинска работа

Почти всичко може да бъде превърнато в медитативна практика, стига да освободите мисълта си. В този процес не влизат четенето, гледането на телевизия или играта на компютърни игри, защото те заменят вашите собствени мисли със стимулиращи такива. Докато чистите с прахосмукачка или вършите друга домакинска работа, негативните мисли потъват и вие напълно може да забравите за натовареното ежедневие.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Пак новата религия - стига с тая медитация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар