Бременност

Важни витамини по време на кърмене

Витамин D и...

20.01.2014г. / 16 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Храненето на майката по време на кърмене играе важна роля не само за производството и качеството на кърмата, но и за здравето на майката и бебето. Това означава, че в менюто ви не бива да липсват храни, богати на определени витамини, за да бъдете енергични и здрави.

Кърменето е процес, който изисква много енергия и хранителни вещества. Освен с правилното хранене може да обсъдите с наблюдаващия ви лекар дали не е добре да приемате и мултивитамини допълнително и в какви количества да варира техният прием. Ето от кои важни витамини не бива да лишавате организма, докато кърмите.

Витамин B12 и Витамин B1

Кърмещите жени имат висока потребност от тези витамини. Много е важно тези жени, които кърмят и са вегетарианки, да не допускат дефицит на витамин B12. Освен с храната (риба, боб, спанак, пилешко месо и млечни продукти) хубаво е да приемате от него и под формата на хранителна добавка.

Витамин A

Също важен витамин за състоянието на кожата, но и играе много важна роля в производството на кърма. Заедно с хранителните добавки, съдържащи витамин A, консумирайте и повече броколи, моркови и тиква.

Витамин C

Витамин C също е един от най-важните витамини за жени, които кърмят. Засилва имунитета, помага да се възстановите по-бързо от раждането. Консумирайте повече цитрусови плодове, ягоди, ананас, киви, домати, чушки и картофи.

Витамин B2

Витамин B2, наричан още рибофлавин, е много важен за кърменето, тъй като стимулира отделянето на кърма, която е с добро качество. Консумирайте повече храни като мляко, месо, яйца, ядки, зелени зеленчуци. Те не само са богати на витамин B2, но и ще помогнат бързо да възвърнете предишната си фигура.

Фолиева киселина

Тя е важна както за процеса на зачеване и през деветте месеца от бременността, така и когато кърмите вашето бебе. Може да си набавите необходимите количества като приемате хранителна добавка или включите в менюто си храни като спанак, броколи, зеле, брюкселско зеле и други.

Витамин E

Витамин E е важен витамин, който трябва да осигурите на организма си докато кърмите. Консултирайте се с лекар за това как и в какви количества да приемате хранителни добавки, обогатени с него. Естествени източници богати на витамин E са рибата, яйцата, кафявият ориз, чесънът и други. Този витамин, освен че е важен за кърменето, прави косата и кожата по-здрави и красиви.

Свързани статии

Витамин D

Сред най-важните витамини по време на кърмене е и този витамин. Препоръчително е да приемате хранителни добавки обогатени с Витамин D. Също така е добре по-често да се излагате на слънчева светлина, за да може тялото ви естествено да произвежда витамина.

Витамин B6

Специалистите препоръчват кърмещите жени да приемат от него по 2 мг на ден. Той също може да се приема като хранителна добавка, а се съдържа в големи количества и в ядките, чесъна, дивият лук, гъбите, целината, агнешкото месо, сьомгата и други.

Коментирай